neděle 4. listopadu 2012

Ze života Maery - část XXVIII.


Setkání s Naalem

    Když už se mi o našem hraní začalo opět zdát (a že to byly sny, ze kterých měl DM vážně radost :D ), byl to jasný signál k tomu, že bych se měla opět pustit do psaní. Sednout k tomu po takové době nebylo vůbec snadné, navíc jsem tu neměla zrovna ideální podmínky k tvorbě. Bohužel to podle toho bude nejspíš i vypadat :/ je hrozné, jak se člověku schopnost nějak solidně psát tak snadno doslova vykouří z hlavy. Moc tomu ani nepomáhá fakt, že popsaných stánek mého papírového bločku neustále přibývá :) nutně bych potřebovala další letní prázdniny, abych se s tím dokázala nějak vyrovnat. No a teď už k té hrůze...



    Dloubnutí do žeber není zrovna ten nejpříjemnější způsob, jakým vás mohou probudit. Opět jsem se dívala na Petruse a přísahala bych, že mu prázdné oční důlky plápolají radostí. Venku na mě čekala návštěva. To mohlo v tuto chvíli znamenat jen problémy. Chmátla jsem po svých zbraních a odhrnula chlopeň stanu. Tam už netrpělivě přešlapoval Tajwun. Tentokrát přeskočil všechny obvyklé zdvořilosti, čapl mě za ruku a promnul jeden ze svých prstenů. Rázem jsme se octli v místnosti obložené dřevem a s výhledem do rozlehlých sněhem pokrytých planin. S tím, že tady bychom měli konečně mít klid. Zprvu jsem si myslela, že jde zas o nějaký nejapný žert, i když chvilka odpočinku byla přesně to, co jsem potřebovala. Záhy byl však náš rozhovor přerušen důvěrně známým hlasem severního vládce. Až v tuhle chvíli jsem se od mága odtrhla, abych se otočila. Celou dobu posedával na opačném rohu místnosti s typicky podmračeným výrazem.  Muselo se dít něco vskutku vážného, když mě nechal převelet z fronty až sem. S odpovědí dlouho nečekal; vrátil se ze setkání s Ilanou, která si již podle všeho stihla promluvit s temnými zářícími. Mé předpoklady byly správné, opravdu šli po Peliorovi a teď jí nabízeli pomoc za jeho vydání. Chtěl znát můj názor. Stále jsem odmítala, že by snad mohlo jít o její výtvory – a i Tajwun tuto teorii odmítal. A byla tu ještě další věc. Do rukou mi vložil krystal, kde byly zaznamenány informace o Ilanině poslední návštěvě Jámy zatracení. Vyplynulo z nich, že místo bylo posledním rokem hojně využíváno. Někomu se podařilo navázat na temné síly dlící až na jejím samém dni a postupně je odčerpávat. Pokřivené duše lidí, elfů, trpaslíků a dokonce i zářících byly vyrvány z jejích pout a směřovaly na východ. Linka vedla přímo k jednomu z generálů; mágovi, který shodou okolností Ilanu již jednou mučil. Pelior měl podezření, že právě od ní nějakým způsobem získal schopnosti manipulace s dušemi.

Měla jsem tohle všechno vyšetřit a přímo se zúčastnit mise na polapení onoho generála. Ačkoliv mi Pelior důrazně opakoval, že jde o akci čistě dobrovolnou, neměla jsem důvod váhat. Pokud tedy bude Ilana s mou přítomností souhlasit. Už předtím jsem se postarala o to, aby se veškeré klíčové informace o našich nepřátelích, jež jsem v posledních dnech získala, dostaly ke spojencům, takže nebyl důvod držet se zpět. Zřejmě spokojen s mou souhlasnou odpovědí se Pelior vydal zpět na společné velitelství. Já měla až do zítřejšího rána zůstat s Tajwunem. Když jsme osaměli, měli jsme konečně opět možnost si spolu pohovořit. Řeč došla i k mému stále trvajícímu problému s jakýmkoliv fyzickým dotykem. Zvlášť na frontě se to ukázalo jako velmi nepříjemné. Než budu schopná zbavit svou mysl tohoto traumatu, přišel alespoň s prozatímním řešením v podobě dalšího prstenu. Měl mě kompletně zbavit hmatu. A skutečně; když jsem pak viděla jeho ruce položené na mém těle, necítila jsem nic. Absence tohoto vjemu však také nebyla zrovna příjemná. Aby těch nepříjemných situací pro dnešek nebylo málo, zčista jasna se v místnosti zjevil Pelior. Můj poměrně vřelý vztah k Tajwunovi nesl podle všeho dost nelibě. Sdělil mi, že Ilana s mou přítomností souhlasila a mág se měl postarat o můj zítřejší přesun na ostrov. Jelikož v Peliorově sídlo nebylo žádné víno nebo cokoliv dalšího, co by nám tyto vzácné poklidné chvilky zpříjemnilo, přesunuli jsme se do Paderunu, kde měl Tajwun své vlastní sídlo. Nakonec to mohl být zase jeden z mých posledních dnů. Ve vzduchu stále poletovalo obrovské napětí a já měla neustále pocit, že se blíží něco opravdu špatného. I Caela jsem nechala raději se zbytkem své jednotky na frontě.

Ráno jsem se skutečně po celé řadě nutných kontrol připojila k trénu mířícímu na ostrov. Krátce po výstupu z portálu si mě odchytil Einar. Pravda, už předtím jsme spolu měli domluvenou schůzku, ke které kvůli nečekaným událostem nedošlo. Bylo mi jasné, o čem se mnou chce hovořit a nedalo se říct, že bych na jeho výslechy měla náladu. Zamířili jsme do jedné ze stále prázdných budov poblíž přístavu a posadili se ke stolu. Čekala jsem, než začne. Začal se mě vyptávat, co přesně se stalo po Rielově zmrtvýchvstání a zda jsem i předtím pracovala pro severního vládce. Neměla jsem v úmyslu mu vyzrazovat víc, než bylo nutné. Jako záminku jsem použila tvrzení, že se jedná o vojenské tajemství. Ostatně pro Peliora jsem pracovala i nadále a to jsem rozhodně nechtěla měnit. Opět mě začal obviňovat z toho, že jsem celou dobu dělala jen vše pro to, abych si naplnila své cíle a ve skutečnosti mi nezáleželo na nikom a na ničem, co jsem za sebou zanechala. Navíc to bral jako své velké osobní selhání, neboť ani pomocí svých darů nedokázal za celou tu dobu odhalit, na čí straně stojím. Upozornila jsem jej na to, že tak to končí pokaždé, když se až příliš spoléháme na tyto schopnosti a přestáváme vnímat svět okolo sebe. To byl pro něj zřejmě poslední pomyslný hřebíček do rakve, takže se zvedl a ve spěchu odešel. Co na tom, že jeho závěry byly mylné. Přesvědčovat jej o opaku by v tomto případě bylo jen ztrátou času. Jeho rostoucí averze vůči mé osobě byla jen další z řady věcí, se kterou jsem se musela vyrovnat, pokud jsem měla i nadále pokračovat ve svém úkolu.

Krátce po jeho odchodu se konečně ukázala Ilana. I tento rozhovor probíhal dost stručně, ačkoliv jsme bývaly přítelkyně, nenacházela jsem v jejích slovech ani stopy po vzájemné důvěře. Měla v plánu nejprve navštívit Rowana a na základě jeho zprávy o pohybu ostatních generálů zakročit proti mágovi. Vůbec se mi nezamlouvalo, nakolik se řídíme podle jeho informací, ale nebyla jsem ve stavu, kdy bych mohla něco namítat. Jen jsem ji varovala před možným nebezpečím, které Rowan stále představoval a dohodla se na našem dalším setkání. Mezitím jsem si měla odpočinout v mém bývalém sídle. Cestou mě ještě zastihl Exai, který se po vzoru ostatních snažil zjistit mé motivace. Alespoň na mě nezačal hned zpočátku chrlit nespočet obvinění ze zrady. Ptal se mě, zda jsem to ve skutečnosti udělala pro Ilanu. Na to jsem už musela odpovědět pravdivě a ujistila jej, že v tom i nadále hodlám pokračovat. Za jakoukoliv cenu. I tak nenesl moc dobře fakt, že jsem před ním leckteré informace zatajovala, ale to tu nakonec dělal každý z nás. S každou další vyzrazenou zvěstí bych na ně přenesla i část odpovědnosti s ní spojenou, což bylo něco, co jsem nechtěla dopustit. Teď bylo navíc ve hře mnohem víc, než si možná kdokoliv z nich dokázal představit. Jediný chybný krok a naše dlouholetá snaha by vyšla vniveč. Role, jakou jsem v tom všem zastávala, mě nikterak netěšila, ale osobní touhy musí vždy v takových případech ustoupit.

Ilana mě vyhledala krátce po setkání s Rowanem. A sama už pojala podezření o hodnověrnosti jejich spojenectví. Ba co víc, všimla si i podivných osudových linek vedoucích od jeho podřízené, Elis. To i hlášení o pohybu východních jednotek sdělila už i ostatním spojencům. Na nás bylo postarat se o mága. Avšak podle Rowana nebyl valon tím, kdo temné ovládal. Vše ukazovalo na dvojici morových templářů sídlících až u hranic hlavního města východu. To by ovšem celou akci značně zkomplikovalo. Templáři stále patřili mezi naše nejobávanější protivníky, s jejich schopnostmi jsme se téměř nemohli měřit. A informace o jejich úkrytu byly dost pofiderní. Bylo potřeba zjistit víc. Navrhla jsem, že podám Peliorovi žádost o zapůjčení divinačního kolečka, ale Ilana chtěla raději spoléhat jen na své schopnosti. Skutečně se jí podařilo pomocí jejích kouzel získat alespoň částečný obraz jejich pevnosti i některých místností v ní. I tak to bylo žalostně málo. Vůbec se mi nelíbila představa, že bychom měly nakráčet Východu přímo do otevřené náruče. Už jsem se ale zařekla, že se této akce zúčastním. Plán byl jako obvykle velmi prostý;  dostat se nepozorovaně do jedné z hlavních místností, počkat si na vhodnou chvíli, kdy budou oba z vůdců pokud možno o samotě a pak zaútočit. Nečekala jsem, že by něco podobného mohlo projít.

Hned druhého dne zrána jsme se začaly chystat. Ilana nás obalila řadou ochranných kouzel a čekala na vhodný okamžik k otevření brány. Jakmile nadešel, zneviditelnily jsme se a prošly. K mému překvapení jsme se objevily kousek od čtveřice templářů, kteří byli právě na hlídce. Náš příchod vůbec nezaznamenali, ani otevření portálu samotného. Tušila jsem, že tu šlo z Ilaniny strany o nějakou velmi komplikovanou manipulaci, nejspíš i s osudovými linkami. Opatrně jsme je obešly a já se začala nořit do mysli prvního z nich. Potřebovala jsem vědět, kde přesně se nachází náš cíl a s jakým odporem můžeme počítat. Byla jako tenká skořápka, ukrývající řadu myšlenek poletujících jen tak, ve vzduchoprázdnu. Ani stopa po tom, že by dotyčný vnímal něčí přítomnost. Stejně tak žádné záblesky o rozložení místních sil. Jen prázdno a podivný, nelidský chlad. Záhy se ke mně dostala zpráva od Ilany, že se oba templáři nacházejí v místnosti kus před námi. Opatrně jsme se přesunuly blíže. Když už jsme je měly na dohled, byl vydán rozkaz, ať veškeré hlídky znovu zkontrolují perimetr. Čekali na něčí příchod. Nebylo těžké si domyslet, že se připravovali na nás. Využila jsem té chvíle, abych se pokusila mentálně zaútočit přímo na jednoho z nich. Na rozdíl od stráže byly jeho bariéry o dost komplikovanější a pevnější. Stále se mi nedařilo je prorazit, nebo přijít na nějaký způsob, jak je obejít. A čas utíkal. Tak tak se mi podařilo uniknout jedné z nastražených pastí. Bohužel jsem tím už vzbudila jeho pozornost. Otočil se směrem ke mně a místností náhle projela vlna antimagické energie, jež ze mě rázem sejmula veškeré ochrany. Má neviditelnost naštěstí nebyla přímo magického rázu, takže jsem jejich zraku zůstávala i nadále skryta. Když se situace uklidnila, pokusila jsem se o totéž u druhého z nich. Pomalu jsem pronikala skrz skořápku jeho mysli, abych zjistila, že je strukturovaná naprosto stejně jako u předchozího templáře. Bylo zvláštní procházet všechny ty nahodilé útržky myšlenek budících zdání, že mezi nimi neexistuje žádné propojení. Nevěřila jsem tomu, potřebovala jsem se dostat hlouběji. Ke vzpomínkám této bytosti. Nořila jsem se dál a cítila, jak mi do těla opět proniká chlad. Marně jsem pátrala po čemkoliv, co by mi prozradilo, jakým způsobem templáři uvažují, kdo a jak je ovládá. Čím déle jsem zůstávala v jeho mysli, tím bylo snazší se ztratit a splynout s ní. Riziko, které jsem podstupovala při každé podobné návštěvě. Začala jsem cítit, jak se mi vše začíná vymykat z kontroly. Stahovalo mě to stále hlouběji a já se v panice snažila znovu prodrat na povrch. Vzpomínala jsem na bolest a chlad, který jsem cítila, na Ilanin hlas, jež ke mně jakoby z dálky doléhal. Postupovala jsem po jeho zvuku a vymotávala se z neviditelných pout, do kterých jsem se sama chytila. A pak, během kratičkého okamžiku, jsem byla venku. Záhy přišel rozkaz k útoku.

Přiblížila jsem se svému nepříteli do zad a čekala na smluvený signál. Pak jsem bodla. V tu ránu místnost naplnil jeho děsivý výkřik, než se bezvládně sesunul k zemi. Ilana se mezitím odhalila a vyrazila proti druhému. Koutkem oka jsem ještě zahlédla, jak její ránu zachytil, dostal se až k ní a jediným pohybem ruky ji odmrštil k protější stěně. Na poslední chvíli jsme obě zaslechly vrznutí pantů, jak se po obou stranách sálu otevřely dveře, za nimiž čekaly posily. Ilana ještě stihla jedny z nich zapečetit, ale skrz druhé se už stačil prosmýknout další z templářů. Stále mě nikdo z nich neviděl, využila jsem dalšího momentu překvapení a zaútočila. Tentokrát však jedna rána nestačila, dýka mi sklouzla po jeho zbroji a minula krční tepnu. Místností se začal šířit hustý, dusivý mrak. Cítila jsem, jak mi do těla vniká jed a zpomaluje mé pohyby. Musely jsme se odsud okamžitě dostat. Čekala jsem na další vhodný okamžik k výpadu, když vše pohltily plameny. Oblaka jedovatého plynu postupně vybuchovala a já si tiskla obličej k zemi v marné snaze uniknout ničivému žáru. Než jsem si uvědomila, že na mě oheň nezanechává ani stopy. Zato templáře zasáhl. Počkala jsem na chvíli, kdy dohořely poslední zbytky mraku a dorazila svého protivníka. V dálce už znovu probíhal souboj mezi morovým templářem a Ilanou. Ačkoliv měla Zářící nespornou výhodu ve svých křídlech, bitvu prohrávala. Přiběhla jsem k nim právě včas, aby mi nastavil záda a já jej mohla probodnout. Tentokrát jsem neminula. Zdálo se, že bylo po všem. Ilana pod námi vytvořila portál a záhy jsme se propadly do volného prostoru.

Objevily jsme se na volném prostranství uprostřed nějaké paseky. Jenže ne tak docela samy. Dalším třem templářům se zřejmě podařilo skočit do portálu dřív, než se stačil uzavřít. Ilana mi přikázala, ať začnu utíkat. Chystala další ze svých ničivých kouzel, v jejichž dosahu bych rozhodně nechtěla zůstávat. Koutkem oka jsem zachytila, jak se jí snaží spoutat řetězy, z jejichž sevření se následně doslova vyrvala, aby místo, kde ještě před chvilkou stáli, proměnila v hotové peklo. K zemi se opět začaly snášet hořící kusy horniny a roztrhaly templáře na kusy. Zbyly po nich jen kousky zdeformovaných a ohořelých těl. To ale nebylo všechno. Jak jsem běžela dál, zachytila jsem další pohyb. Ze vzduchu se vylouply další dvě bytosti a s pohledem upřeným na Ilanu začaly odříkat zaklínadla. Chtěla jsem alespoň jednoho z nich přerušit, ale meč se mi odrazil od řady magických bariér. V tu chvíli si jich všimla i ona a vyletěla jim vstříc. Vyčkala jsem, než bude dostatečně blízko a z posledních sil vyrušila jejich ochranná kouzla. V nastalém zmatku nebyl problém zachytit šokovanou mysl jednoho z nich. Naštěstí už jasně strukturovanou. Teď jsem ale neměla v úmyslu cokoliv zjišťovat, prorvala jsem se skrze jeho hlavu a jeho bezvládnou schránku nechala stát na místě. Ilana se mezitím už pustila do druhého mága. Jeho tělo, obalené proudem světla, se začalo svíjet v bolestech. Pak Ilanu něco srazilo. Proud ničivé energie přišel z boku. Otočila jsem se, abych zahlédla dalšího nepřítele. Světlo pohaslo a zraněný mág se dal na útěk. Chtěla jsem jej pronásledovat, ale v posledním okamžiku se do mě opřely vlny mrazu a sama jsem musela ustoupit, jak se kouzlo postupně prokousávalo skrze mé obrany. Byl vydán rozkaz k ústupu. Pojistka na ostrově byla stále aktivní, stačilo jen pomyslet na aktivační slova…

Objevila jsem se na náměstí, kousíček od sochy, kde byla dýka uschována. Levou ruku jsem měla těžce popálenou od mrazu a z několika dalších ran mi stále tekla krev. Posadila jsem se k podstavci a snažila se ošetřit si nejhorší zranění. Stále jsem nedovedla uvěřit tomu, že jsem se dokázala vrátit živá. Záhy dorazila Ilana a práci za mě dokončila. Oznámila jsem ji, že odejdu s dalším zásobováním a s tím jsme se rozloučily. Tentokrát neproběhly žádné oslavy úspěchu, shrnutí celé akce a domluvy na dalším postupu. Na velitelství jsem byla rovnou odvedena k portálu, který mířil přímo do dalšího z Tajwunových sídel uprostřed severních lesů. Byla to nepříliš veliká chalupa s krbem uprostřed světnice. Na stole byla již připravená večeře a poháry vína. Další z Tajwunových spikleneckých úsměvů vyzrazoval vše. Netušila jsem, jak se mu povedlo zařídit, abych nemusela odkráčet znovu na frontu, ale byla jsem za další z těchto okamžiků vděčná. I přes to, jak večer příjemně ubíhal, jsem ale měla podezření, že to ještě ani zdaleka neskončilo. Vše šlo až příliš snadno. Nakonec jsem se přeci nechala ukolébat jeho slovy a uklidňujícím zvukem praskajícího dřeva ke spánku.

Ač jsem byla v Tajwunově blízkosti a schoulená pod kožešinou sněžného tygra, probudil mě uprostřed noci chlad. Nahmatala jsem jílec dýky a porozhlédla se po ztichlé místnosti. Do hlavy se mi prodral Ilanil zoufalý hlas prosící o pomoc. Potřebovala okamžitý přesun pro sebe a další bytost, jež byla v její blízkosti. Ihned jsem probudila Tajwuna. Když se mi zmínila o tom, že se nachází v Naalově pevnosti, neváhali jsme ani chviličku. Mág nás okamžitě přesunul do budovy dívčích kolejí Sesterstva, aniž by se obtěžoval se alespoň pořádně obléci. To samozřejmě okamžitě vyvolalo patřičný rozruch, jenž utišil až jeho autoritativní hlas. Když si sjednal klid, nechal mě odvést přímo za jejich Představenou. Prošla jsem úzkou chodbou, po schodech nahoru až ke dveřím vedoucím do útulné místnosti. V ní stála postarší žena obklopená prazvláštní aurou. Lehce jsem se uklonila a obratně se vyhnula dotazu, proč jsem do jejího pokoje vtrhla jen ve lněné košili. Byla jsem stále v mentálním spojení s Ilanou a postupně jsem Představenou seznamovala se situací. V hlavě se mi objevil obraz obrovských podzemních prostor, v jejímž středu leželo bezvládné tělo Figg pokryté rudými značkami. A přímo k němu se začala snášet obludná bytost tvořená bahnem. Při zmínce o dračí paní s sebou kněžka trhla a začala okamžitě jednat. Vyzvala Ilanu, ať upře veškerou pozornost ke mně. Cítila jsem, jak naše pouto sílí a záhy jsem se objevila až po kotníky v blátě na hranicích Severu. Žena vedle mě shodila kapuci a z kůže jí po celém těle začaly rašit kostěné výrůstky. Oči měla zalité krví a sotva se držela na nohou. Chtěla jsem ji alespoň podepřít, když se na obzoru objevila černá skvrna, jež se začala postupně zvětšovat a za šíleného třeskotu vyplivla tělo Figg a Ilanu. Dračice nejevila známky života a z čerstvě odseknutého ocasu jí odkapávala krev. Kněžka se bezvládně sesunula k zemi.

Ani jsme na to nestačily nijak zareagovat a vzduch se začal chvět pod dalším náporem kouzel. Objevila se trhlina a z jejího chřtánu začala vylézat ta podivná bahnitá bytost. Šla z ní nevýslovná hrůza a zem se začala třást, když promluvila. „Ještě nenadešel váš čas, “ zněla její slova. Ilana ustrnula a já měla co dělat, abych ovládla svůj strach. Do končetin mi pronikal chlad a neměla jsem s sebou ani žádnou zbraň. Cítila jsem, že bytost přede mnou je nad moje síly. Hleděla jsem do očí své zkáze. Pohyb na hranici zorného pole mi prozradil, že dorazily posily. V doprovodu Riela a druhé Ilany se objevil i Pelior. Bez sebemenšího zaváhání tasil meč a vyrazil. Viděla jsem, jak Naal chytá jeho zbraň a odhazuje jej pryč. Stále dokola opakoval jednu a tutéž větu směřovanou k Ilaně. Severní vládce se nevzdával a dál se snažil dostat k protivníkovi. Nově příchozí Ilana zatím pomocí své hole předávala životodárnou energie nejdříve Figg a pak i těžce zraněné kněžce. Její druhá podoba se pomalu dostávala z šoku a přidala se k Peliorovi. Ale ani tak se jim nepovedlo Naala byť jednou zasáhnout. Když jsem byla svědkem toho, jak jediným dotekem nechal zmizet Peliorův meč i s rukou, musela jsem zakročit. Neměla jsem tu jinou možnost, než se pokusit napadnout jeho mysl. Sotva jsem se ale dostala blíž, už se po mně začala sápat ve snaze mě kompletně pozřít. Měla jsem co dělat, abych se včas stáhla zpět. Doběhla jsem k vládci, abych mu mohla poskytnout alespoň poslední štít a dát mu možnost k útěku. Proti tomuto jsme opravdu neměli šanci, vymykalo se to všemu, co jsme doposud poznali. Jako by byl snad i bytostí z jiného světa, řídící se zcela odlišnými pravidly. A k tomu ta děsivá slova, zarývající se až do morku kostí.

Vnímala jsem, jak se k sobě Ilana snaží stáhnout poslední zbytky svých sil. Chystala se k poslednímu útoku, do kterého vkládala veškeré naděje. Její druhá podoba se rozpadla a ona vyrazila obrovskou rychlostí k Naalovi. Ten v tu chvíli nestačil nijak zareagovat a Ilana mu vrazila meč do těla. A skrze něj vyslala vlnu ničivé energie, která jej roztrhala na kusy. Ale všem nám v tu chvíli bylo jasné, že zmizela jen jedna z jeho schránek. A i její zbytky si v sobě uchovávaly děsivou auru, která zvlášť silně působila na Zářící. Otázkou bylo, co s Figg. Na východě zůstala část jejího těla, skrze kterou si ji k sobě mohli kdykoliv přitáhnout. Ilana navrhovala její tělo kompletně zničit a následně obnovit. Podepírala jsem zraněného Peliora a šeptem mu dosvědčila, že něco podobného už jednou prováděla, v případě našeho bývalého společníka Unia. A teď byly její znalosti v tomto ohledu mnohem rozsáhlejší. Navíc bylo tělo Figg nakaženo a postupně podléhalo rozkladu. Žádná běžná kouzla nedokázala tuto zhoubnou nákazu vyléčit. Když dal vládce Ilaně svůj souhlas, jen působení infekce urychlila, aby mohla po chvilce znovu její tělo vymodelovat kousíček po kousíčku. Byl to hotový zázrak. Stáli jsme okolo, oněmělí úžasem a nevěřili svým očím. A pak se Figg znovu nadechla.

S pomocí Riela, Tajwuna a dalších mágů severu jsme ji přepravili do jedné z jeskyní hojnosti. Sami jsme zůstali poblíž v přilehlých místnostech, kde se o nás postupně staral Riel. Až tehdy jsem si uvědomila, že jsem celá prochladla. Ačkoliv jsem byla obklopená mnoha spojenci, nepřipadala jsem si vůbec v bezpečí. Stále ve mně doznívaly otisky Naalova vlivu. Ta kratičká demonstrace jeho moci stačila k tomu, abych začala pochybovat o tom, že máme ještě nějakou naději k úspěchu. Sotva se nám podařilo vypořádat se s nějakým problémem, nastoupil na jeho místo další a mnohem horší. Nebyl tu žádný prostor pro odpočinek, útěchu a utřídění si vlastních myšlenek. Ač rozervaní zevnitř, stále jsme museli působit stejně silně a neoblomně. Bylo to stále těžší a tiché okamžiky po zdánlivě vyhraném boji byly naplněny jen dalším očekáváním nevyhnutelného…

Žádné komentáře:

Okomentovat