sobota 17. září 2016

Ploutvonožci v Indii - Ludhiana, den 3.

V samotné Ludhianě toho sice tolik není (je to především moderní a průmyslové město), ale v jejím těsném okolí je hned několik zajímavých míst. Dneska jsme navštívili hnedka dvě z nich - vodní park Hardy's World a Sikh War Museum. Popovídá o nich opět Mrož ;)



Keďže kvalitných, na mieru šitých oblekov nie je nikdy dosť mal som včera pomerne dlhý pokec so šéfom hotela kde tu v Ludhiane by sa dal nájsť krejčí. Keďže celé mesto je slávne predajom vlnených vecí, čakal by som, že to nebude problém. Sikh vybavil páru telefonátov a prej jeho bratranec má uplne nejvíc super obchod kde je presne to čo chcem. Tak sme tam dnes pomerne ráno zašli. Prdel bola už cestou, docela sme sa bavili na tom ako je všetko zavreté - india pracuje tak od 11tej, dovtedy sú otvorené len sem tam malé stánky a zohnať jedlo nie je tak ľahké.





Nanešťastie, ako to už tak býva, bratranec nemal presne to čo chcem a jeho obleky boli docela drsne oldschool, navyše za hodne vysoké sumy a s naprosto hnusnou podšívkou. Poslal nás s dvojicou poskokov do skladu, či by sme nechceli niečo tam a keď sme usúdili, že máme dosť tak sme sproste utiekli aj s kolou ktorú nám dal v predtuche dobrého kšeftu. Železničná stanica bola blízko a tak sme tam došli pešky, dali si nejaký divno...langoš a čakali. Aaa čakali. A nakoniec sa dozvedeli, že vlak bude mať ešte hodinku meškanie. Zašli sme teda radšej von a chytili taxi (normal auto) za pomerne fér cenu, ten nás hodil rovno pred vchod do Hardy World, prej najvačší vodný zábavný park na severe indie. Nie že by ich tu boli mraky a konkurencia bola silná, no beztak slušný titul.



Indický zábavný park je super. Stále bolo pred 11 takže tam okrem nás bola len nejaká škola, tzn kopa malých detí v uniformách ako z Harry Potter a my mali docela pokoj. Vyskúšali sme ruské kolo, čakali pomalú romantickú jazdu no ono to docela valilo takže som len nadával, keďže výšky a slušná rýchlosť nie je úplne pre mňa. Ďalšia atrakcia bola taková tá klasik jazda vozítkom po trati skrz vodné jazierko, šli sme i s dvojicou indických školáčiek čo hrozne vrešťali akže o to vačšia zábava. Celkovo tu moc atrakcií nebolo, tak sme zašli na jedlo do reštaurácie ktorá sa tvárila hrozne buržo a varila ako podpriemerná menza a pak si zašli po plavky.



Obaja sme dostali epesnú plavkovú súpravu - teda tričko a kalhoty a vmrožili sa do vody. Najviac super bol asi "plavecký" bazén kde ale i na konci voda nebola dostatočne hlboká aby človek nemohol stáť na nohách, no púšťali tam umelé vlny a to bolo proste super a hodne nás bavilo. Potešili tiež decké bazény kde striekala voda alebo uzavretá "miestnosť" kde hral akýsi indický hardbass, striekala voda a ľudia mali tancovať. Keby sme boli zfetovaný tak super, takto sme sa spíše smiali a čakali či tam niekto spadne a rozbije si držku. Poslednou cool atrakciou bol tobogán, kde sa jazdí hlavou napred na molitanovej platforme alebo normálne na zádech. India nesklamala a výška i rýchlosť hodne fajn, takže vysoká šanca nabiť si prdel. Postupne sa to tiež plnilo ľuďmi a celkovo ožívalo, my sa už ale chystali preč.



Z neďalekej vlakovej stanice nám malo niečo ísť za 10m, stihli sme to akurát, sadli si, čakali a...dedek sikh nám oznámil, že vlak zrušili a nech ideme do mestečka a vezmeme bus alebo rikšáka. Pošťastilo sa nám to druhé, zastavil nám plný tuktuk a jediná postaršia bába ktorá vedela anglicky nám vyhádala cenu i lokáciu. Keďže sme nešli vlakom, rozhodli sme sa totiž zastaviť vo vojenskom múzeu ktoré taky postavili sikhovia.




Celkovo sa tí sikhovia majú radi a rovnako radi to dávajú najavo, takže pamiatky ktoré ich oslavujú sú zvyčajne vstupné zdarma a hodne dobre udržiavané. I tu to tak bolo - zbierka zbraní, obrazov, pred múzeum vystavená vojenská technika ako tanky, delá či stíhačky. Miestny správca nám tiež pustil show o vojenskej operácii proti Pakistáncom a vypadalo to fakt dobre. Len trošku nekriticky, samozrejme, oni tí pakistánci sú pre nich asi ultimátne zlo a človek si na to zvykne.






Už slušne uťahaný a uťapkaný sme chytili ďalšieho rikšu a vzali to rovno na našu ulicu s hotelom, už poriadne živú a plnú obchodov a stánkov. Na jedlo sme si vybrali juhoindickú reštauráciu, ušlo to. Avšak, nenašli sme žiadne ovocie a tak rezignovali a kúpili pivo. Však to je skoro jedno.

cheese uttapam

Žádné komentáře:

Okomentovat