pátek 28. června 2013

Dočteno: Glen Cook - Tyranie noci

    Abych si udělala menší pauzu od Malazské knihy padlých, rozhodla jsem se pro menší změnu, krom nudných  50 odstínu šedi jsem se konečně odhodlala otevřít první díl z Cookova cyklu Zástupci noci, abych si ověřila, kam se od dob Černé legie (která byla mmj. pro Eriksona obrovskou inspirací pro vytvoření Paličů mostů) můj oblíbený autor posunul. A jelikož jsem oddaným milovníkem dark fantasy, byla tohle nutná volba.





Světu, ovládanému dvěma vlivnými náboženstvími, chtějí vládnout Zástupci noci. Strategickou oblastí jsou Studny Ihranu, zřídlo silné magie. Patriarchové Západu volají po kruciátě, která vezme Studny pramánům, vyznavačům Písma. Els Tag, pramánský válečník, se vydává za Patriarchátem s úmyslem tyto plány překazit, ale okolnosti ho donutí bojovat proti vlastnímu lidu. Mezitím jej hledají agenti Noci, kteří jsou po staletí otroky bohů, aby ho mohli zabít…
Probíhá nelítostná válka o přetrvání bohů a lidí, vpletená do magického, náboženského a politického pozadí fascinujících rozměrů. Pro hrdiny, zbavené iluzí, je kromě meče a magie stejně důležitou zbraní také šibeniční smysl pro humor, který jim mezi zrádcovskými kněžími, mocnými démony a božstvy s jejich temnou hierarchií a tajemnými cíli umožní přežít. Alespoň na chvíli…





Jak již anotace knihy napovídá, znovu se ocitneme ve světě rozděleném mezi dvě mocná náboženství, plném nelítostných bojů, zrad a intrik. Ne jedné straně stojí pramáni řídící se učením al-Prama, věřící v jediného pravého boha a proti nim vystupují chaldarejci, jejichž nejvyšší církevní autoritou je patriarcha. Ale aby toho nebylo málo, potácí se chaldarejská církev v krizi, neboť v ní došlo k rozkolu a o vládu mezi sebou bojují hned dva patriarchové. Jednotní nejsou ale ani pramáni, navíc má každá ze stran nespočet odnoží a pro politické ambice jsou jednotlivé státečky schopny zakládat všelijaké obskurní aliance. Že vám to nápadně připomíná události, které hýbaly středověkou Evropou a Ásií? No těch podobenství je tam hnedle několik a ještě o nich bude řeč.

Pravdou bylo cokoli, na čem se shodla přítomná většina. Skutečná pravda byla rovnostářská a demokratická a žádným použitelným způsobem se nevztahovala ke světu. Pravda neměla vůbec žádnou úctu ke Správnému, Tomu nejlepšímu nebo Tomu, co je potřeba a musí to tak být. Skutečná pravda byla nebezpečná bestie, která musela být i v těch nejklidnějších časech za mřížemi.

Vody rozvíří právě jeden z brotshých patriarchů Sublim V., který se mermomocí snaží podniknout další křížovou výpravu, jež by vytrhla Svaté země a Studny Ihranu z rukou bezvěrců. To se však nelíbí vládci jednoho z nejsilnějších pramánských států - Gordimeru Lvovi z Dreangeru. Ten v odpověď vyšle na západ jednoho ze svých nejlepších velitelů, aby v přestrojení zjistil, jak velkou hrozbu patriarcha a obecně chaldarejci představují.

Els Tag se pod jménem Piper Hecht postupně dostává až do samotného centra chaldarejského světa - Brothu. Díky svým instinktům, brilatnímu myšlení a elitnímu výcviku se snadno vyšplhá až na ty nejvyšší pozice a neustále je konfrontován s důležitou volbou; na čí stranu se vlastně přiklonit. Krom toho se do hry zapojuje hned několik dalších postav. Staří bohové se cítí ohroženi a proto na zem vyvrhnou dvojici hrdinů, skrze které se snaží zjednat si nápravu. Hlavní dějovou linii můžeme ještě sledovat z pohledu postavy mírumilovného bratra Kandla, jakožto představitele kacířské maysaleanské hereze z Conneku, jež na celé události nahlíží zcela odlišně, než ostatní představitelé a tím autor tvoří vskutku nápaditý kontrast a dáva tak čtenářům možnost si vybrat, jak se k celé problematice stavět.

Ti, kteří se hlásili k viscesmentskému episkopátu, byli důvěrně seznámeni se zkažeností brothského samozvaného patriarchy Clemence III. a jeho nástupce, Sublima V. Maysaleanští, všechny podruhy episkopálů, devedijci, dainschausové a zbývající hrstka connekských pramánů všech postavení a frakcí s nezměrnou vášní nenáviděli biskupa Serifa z blízkého Antieux, který byl vyslán Clemencem III. a potvrzen v úřadu Sublimem V., aby odradil obyvatele východního Conneku od loajality k Imakulátovi II.

Musím přiznat, že zpočátku jsem měla opravdu problém se do knihy dostat (jden z důvodů viz odstavec výše :)), hned zpočátku jsme vrženi do opravdu propracovaného světa rozděleného na bezpočet celků, ovládaného jak církví, tak světskými hodnostáři. A že je v tom opravdu hrozný guláš, především kvůli absenci rejstříku a mapy (za trochu poupravenou středověkou Evropu bych se opravdu nezlobila). Ještě k tomu má spousta důležitých postav těch jmen hnedle několik (nebo se zmíní pouze jejich titul). Odstavců, jako je ten nahoře, je tam opravdu bezpočet a pokud čtete převážně v MHD jako já, budete si možná místy rvát vlasy. Ovšem jakmile dojde na postavu velmi sympatického Else Taga, vše se rázem změní. Autor opravdu skvěle popisuje a glosuje akce s jeho typickým sarkastickým smyslem pro humor. Většina hrdinů působí opravdu uvěřitelně a nesetkáme se zde ani s žádnými černobílými charaktery. Na nejzdařilejší považuji asi druhou třetinu knihy, kdy události opravdu naberou na spádu a čtenář je nucen hltat jednu řádku za druhou. Celkově tedy dílo hodnotím kladně a už jsem se s chutí zakousla i do navazujícího dílu s názvem Pán tichého království, tak uvidíme kolik radosti mi přinese :)

Přikládám ještě seznam možných podobenství s naší historií:
Broth = Řím, Andoray = Norsko, Connec = Jižní Francie (Languedoc), Friesland = Dánsko, Arnhand = Francie, Calzir = Maurská severní Afrika, Dreangar = Osmanská říše, Antieux nebo Khaurene = Toulouse, Firaldie = Itálie, Santerin = Anglie, Sonsa = Benátky, Plemenza = Milán/Florencie, Navaya = Španělsko, Východní císařství = Byzantská říše, Sha-lugové = Janičáři, grailský císař = císař Svaté říše římské, brothský patriarcha = Papež, principáti kolegia = papežští legáti, chaldarejci = křesťané, devové = židé, pramáni = muslimové, maysaleánci = kataři (albigenští), vévoda Tormond = Raimond VI. z Toulouse, braunsknechti = lancknechti, Bratrstvo války = řád templářů, Johannes Černá bota = Fridrich I. Barbarossa  

Žádné komentáře:

Okomentovat