pátek 1. listopadu 2013

Novinky v anime - podzim 2013 (pokračování)

    Jak už jsem nadnesla v předchozím článku, válelo se mi po disku těch nových seriálů mnohem víc. Překvapivě se mezi nimi objevilo i pár koukatelných, takže tentokrát to stojí i za přečtení. Ale už nebudu déle zdržovat...

Samurai Flamenco

Protože jsem se dneska mimořádně dobře vyspala a mám už od rána velmi dobrou náladu, začnu tentokrát od toho nejlepšího, co jsem z této sezóny zatím mohla vidět. Sice jsem jako obvykle vše stahovala pěkně na blind a vůbec netušila s čím mám tu čest, ale už samotný opening naznačoval, že jsem se konečně dočkala nějaké parádní show. Hlavním hrdinou je tentokrát mladý policajt, který na jedné ze svých nočních procházek potká chlapce vydávajícího se za superhrdinu. A myslí to zřejmě smrtelně vážně! Na tom by možná vzhledem k běžné anime produkci nebylo nic zvláštního, ale zdejší Japonsko nefunguje jako odpadní skládka přerostlých nestvůr a záporňáků se superschopnostmi. Ne, tady jsou prozatím úhlavními nepřáteli opilci a kuřáci na veřejných prostorech, protože začínat musíme přeci od těch nejmenších prohřešků, abychom zachránili zkaženou společnost a svět. Vše je podáno s notnou dávkou velmi milého a sympatického humoru a i hlavní dva mužští protagonisté mi hnedle padli do oka. Vztah mezi nimi je vykreslen opravdu bravurně a celý seriál je zpracován nadmíru stylově. Dočkáme se i krásné dekonstrukce žánru. Jestli budu tuto sezónu na něco koukat, je tohle jasná volba.

Strike the Blood 

Teď se ovšem dostáváme na opačnou část spektra. Itogamijima je uměle vytvořeným ostrůvkem sloužícím jako zázemí pro všechna možná nadpřirozená stvoření, kterým již dlouhá léta hrozí vyhubení (proto je taky necháme žít pěkně pohromadě, aby to konečně dokončili, že? :)) a mohou být snáze monitorována vládou. Díky tomu zaznamenají, že se mezi nimi začal pohybovat i nejmocnější upír na světě, jež je svou mocí schopen vymlátit celé armády. Proto ze svých řad vyberou samozřejmě toho nejschopnějšího jedince, aby zjistil, do jaké míry je onen zrůdný tvor škodný. V případě potvrzení takové domněnky má být samozřejmě eliminován. Jenomže to by tu proti sobě nesměl stát bishík trpící opravdu nečekanou ztrátou paměti a naivní školačka - eh, šamanka, co by měla zvolit asi jiný střih a délku sukně, aby jí nikdo nečuměl na kalhotky. Ano, i na takové záběry dojde a bohužel se jedná asi o nejdůležitější věc, jaká se tam stane. Trpěla jsem. Opravdu hrozně moc. Tohle anime v sobě posbíralo to nejhorší z žánru, co mohlo. Je to jedno pitomé klišé za druhým podávané tak neuvěřitelně imbecilně, že se divák táže, zda tohle opravdu může někdo myslet vážně. O inteligenci zápletky se ani nemá cenu zmiňovat. Odpad nejvyššího kalibru.

Golden Time

Ačkoliv nejsem příliš velkým fanouškem komedií, školních dramat a milostných trojúhelníků a nedejbože kombinací všech těchto prvků, letošní podzimní sezóna má své nejžhavější kandidáty právě tady. Což možná taky o něčem svědčí, nicméně fanoušci zmíněného si alespoň přijdou na své a ti, kterým podobné žánry alespoň tolik nevadí, si mohou trochu odpočinout. Tada Banri (uf, opravdu podivné jméno) před sebou má první velký den na právnické univerzitě v Tokyu. Jenže jako rodák ze Shizouky se snadno ztratí v tak velkém městě a povede se mu zameškat uvítací ceremonii. Aby se alespoň úspěšně dostal na koleje, "nenápadně" pronásleduje několik slečen, jež mají namířeno stejným směrem. Vše by zřejmě prošlo hladce, kdyby se jim neozvala kamarádka čekající na ně před školou. Naštěstí nebyl s tímto problémem sám. Před sámoškou se tak potkává s Mitsuem, jeho spolužákem. Na společné cestě se mimo jiné dozví i pravý důvod, proč se rozhodl nastoupit právě na tuto školu, i když ho podle všeho mohla čekat mnohem zářivější kariéra. Na vině nebyl nikdo jiný než žena, se kterou se zřejmě dostal do nějakých potíží a teď se jí snaží hrozně nenápadně uniknout. Jenže to by dotyčná nesměla být příšerná stalkerka přesvědčená o tom, že je to nejlepší, co Mitsua v životě potkalo. A celá sranda může začít. Opět tu máme příjemnou komedii s humorem na úrovni (ačkoliv hlavní protagonistka možná až moc přehrává) okořeněnou lehce netradiční romancí a slušnou dvojicí mužských charakterů. Pokud si seriál udrží tempo prvního dílu, rozhodně nebude k zahození.

Nagi no Asukara

Aby toho nebylo málo, máme tady hnedle dalšího zástupce na poli milostných dramat. Jenže ne jen tak ledajakého. Aby tvůrci seriál tak trochu okořenili, rozhodli se lidstvo rozdělit na dva "druhy". Pracuje se tu s premisou, že původně byl stvořen život pod vodou a až postupem času se část populace rozhodla, že vyleze na povrch a začne ho osidlovat. Tím však přišli o svou schopnost přežívat pod vodou a i jejich kultura se přizpůsobila prostředí. Vodní lid tu ale nereprezentují mořské víly a jiné potvory - ne, jsou to lidé stejní jako my, jen uzpůsobení životu v hlubinách. Až na několik vzájemně panujících předsudků je s tímto prvkem nakládáno zcela běžně, jako by nešlo o cokoliv zvláštního, nedejbože magického,což seriálu dodává na jisté osobitosti. A tak se stane, že v podvodním světě je jedna ze středních škol uzavřena a studenti jsou nuceni se přesunout na povrch. A jakožto typičtí středoškoláci se začnou zaplétat do klasických problémů náctiletých, jako je řešení vzájemných sympatií, nebo naopak rozdílů mezi oběma národy. To celé je zabalené do neuvěřitelně líbivého hávu - kreslíři a animátoři skutečně odvedli kus práce a je radost na ni pohledět. Dějově mi to přišlo též na úrovni a neměla jsem ani vážnější potíže s hlavními protagonisty, ačkoliv i tady se samozřejmě určitých klišé dočkáme. Přeci jen bych ocenila, kdyby se aspoň čas od času někde objevila alespoň trochu schopná ženská hrdinka, ale to abych se vrátila ke svému oblíbenému Seirei no Moribito  (teď jsem si to připomněla alespoň soundtrackem). Každopádně pro milovníky milostných mnohoúhelníků bude i toto zřejmě stát za to :)


Sečteno a podtrženo to ani tentokrát zas až taková tragédie není. Sice jsem mezi tou hromadou seriálů nenašla nic tak silného jako v předchozí sezóně (navíc plně odpovídajícímu mému vkusu), ale aspoň si na své zase může přijít jiná část publika. Já sama stále dokoukávám (teprve podruhé) Ergo proxy a pravděpodobně budu v podobném duchu i pokračovat. Pro ty, kdo seriál ještě neviděli, doporučuji ke zhlédnutí aspoň tento trailer - seriál pak samozřejmě sledujte v originálním znění :) Stojí za to. A má naprosto úchvatný soundtrack, který se dá poslouchat i samostatně. Tak, to teď bude ode mne vše!


2 komentáře:

  1. peknej souhrn, ten Samurai Flamenco me taky mile prekvapil, zatim asi moje best of tehle sezony, s kazdou novou epizodou je to lepsi. Golden Time zase mistama pripomina KGNE a obcas jsou tam i pomerne zajimavy dialogy, uvidime, co z toho nakonec vyleze, minimalne ta sekta v tretim dilu stala za to :)

    a k tomu mnohouhleniku v Nagi no Asukara se da rict snad jedine tohle :D http://i.imgur.com/ZWSIJy1.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se zatím u ničeho dál než k prvnímu dílu nedostala :D ale uvidíme, třeba se vykašlu na všechny ostatní časožrouty a dám zase anime šanci. A ano, ten obrázek to dokonale vystihuje :)

      Vymazat