úterý 8. dubna 2014

Víkend v Brně

    Milý deníčku, už je to tu zas. Mám neochvějné nutkání se ti svěřit s událostmi posledního víkendu. Stejně jako ty předchozí byl něčím výjimečný a zároveň vlastně zcela obyčejný. Ať už ti to přijde jak chce, rozhodně byl krásný, takže snad těch několik řádků prodchnutých pozitivní energií nějak sneseš...




Jelikož jsem stále doma a ve stavu "nezaměstnaná", mohla jsem si alespoň dovolit vyrazit za svým drahým do Brna už v pátek. Ku této příležitosti jsem chtěla uspořádat další "sraz stratégů" - tj. lehce uzavřené skupinky lidí pohybujících se na Andoru a bavících se hraním si na vládce všehomíra. Krom toho, že ony strategie vyžadují alespoň nějakou zdravou dávku přemýšlení a kladou důraz na pečlivost, se vlastně od ostatních her zas tolik neliší. Tedy, ve strategii můžete vyhrát :) na úkor ostatních samozřejmě. Což s sebou nese jisté důsledky. Skoro si až řikám, že na to všechno mám moc malé ego, nicméně mě tyhlecty srandičky stále baví.

Ale abych příliš neodbočovala. Zpočátku to vypadalo nadějně, několik lidí se ke srazu přihlásilo, vybrala se nová putyka a pak jsem se samozřejmě od některých z nich těsně před konáním dozvěděla, že jim do toho něco vlezlo. No co, zařídila se čajka a deskovka. V hlasování naštěstí vyhrála Battlestar Galactica, takže jsem si tuto velmi zajímavou a veskrze zábavnou hru mohla konečně vyzkoušet. Seriál považuji v žánru sci-fi za jeden z nejlepších a hrozně jsem si přála být aspoň na chvilku cylonem. A mé přání se vyplnilo :)) Už od začátku. Opatrně jsem v roli mé oblíbenkyně Starbuck začala svinit. Když pak odešel jeden hráč a já po něm převzala úlohu admirála, bylo to o něco snazší. Byla jsem nenápadná! Dokonce až tak, že se vědělo, že je mezi námi cylon, ale nikdo z ostatních hráčů fskutečnosti nepodezříval mě. Ach, jak mě to hřálo na srdci, když jsem je všechny tak krásně obalamutila, získala si jejich důvěru a nakonec ještě titul prezidenta. Hned na to jsem dalšího ze svých oponentů zavřela do vězení. V druhé půlce hry chytnul cylona ještě můj chlapec, krátce na to se odhalil a masakr mohl začít. Tedy nutno dodat, že mi to hráči během hry občas pěkně ulehčili, protože těch bot, co tam nadělali! uf uf!

Důkaz místo slibů! :))

Nutno dodat, že Čajovna Za Zrcadlem opět velmi potěšila, sice to zatím byla jen má druhá návštěva, ale čaj i dýmka byly perfektní. Navíc je třeba vyzdvihnout úžasnou obsluhu, jaká se opravdu jen tak někde nevidí. Obecně mám s tímhle, co se Brna týče, jen samé pozitivní zkušenosti, člověk jako by byl snad v jiném světě :)

Po příjemném pátku přišla lenošná sobota. Měli jsme v plánu zajít si do naší oblíbené Olomoucké tržnice na jídlo, tak jsme dali vědět ještě jednomu známému a nakonec si svou porci Vietnamu užili ve třech. Nevím, jak je tomu u ostatních lidských tvorů, ale začínám pociťovat jistou závislost na této kuchyni. Ať už jsem se svým drahým v Brně či Praze, vše se přizpůsobuje tomu, abychom si mohli zajít buď na phó nebo jinou specialitku. Chlapci si dali klasické denní menu, já pak oblíbenou bun cá. Navíc jsem si všimla, že ve vedlejším bistru mají i bún bò nam bộ, takže máme plány pro další návštěvu. Na místě jsem si také zakoupila čerstvé bylinky pro své vaření a zbytek dne se nesl ve znamení BG a FMA: Brotherhood. 

Má vynikající rybí polévka :)
Večer pak přišel na řadu můj další pokus o vaření :) Dokonce jsem kvůli tomuto víkendu donutila svého chlapce k zakoupení zapékací mísy - v Tesco na ně zrovna byla sleva a ještě jsme k tomu sehnali krásný jarní talíř (teda původně měl suplovat pokličku pro pánev, ale zapejkací mísa se nakonec postarala o přípravu všech pokrmů). Na pořadu dne tedy byly:

Lilky zapečené s mozzarellou


Suroviny:

1-2 lilky
2 vajíčka
2 mozzarelly
1 stroužek česneku
1-2 plechovky krájených rajčat
hladká mouka na obalení
čerstvé bylinky
sůl
cukr
olivový olej
párátka

Postup:

1. Lilky jsem nakrájela na cca 1cm plátky, z obou stran osolila, vyskládala na tác, zatížila zapékací mísou a nechala vyplakat.
2. Mezitím jsem na olivovém oleji osmahla česnek nakrájený na plátky, přidala rajčátka a vařila, dokud omáčka nezhoustla. Na dochucení jsem přidala čerstvý koriandr, sůl a trochu cukru. 
3. Plátky lilku osušíme, obalíme v hladké mouce, vajíčku a necháme z obou stran osmahnout, dokud nám hezky nezměkne.
4. Na každý plátek pak položíme kolečko mozzarelly, zabalíme a zajistíme párátkem.
5. Takto připravená hnízdečka můžete pak buď vyskládat do pánve s rajčatovou omáčkou, nebo je stejně jako já vložit do zapékací mísy a směsí pěkně přelít. Pečeme/dusíme pak asi dalších 5 minut, dokud nám sýr uvnitř nezměkne. 
6. Podáváme se světlým pečivem (já zvolila bagetky) a bílým vínem.  

Lilky na krásném jarním talíři :D

Slibuji, že se jednou naučím lépe aranžovat a fotit jídlo, i když k tomu mobil asi není tím nejlepším nástrojem. Každopádně sama tento recept musím hodnotit velmi kladně, lilek je prostě úžasný a přidáním mozzarelly a rajčátek rozhodně nemůžete nic zkazit. Sice je s tím trochu párání, ale myslím, že výsledek za to stojí. Hlavně jsem tím snad chlapci opět dokázala, jak může být zelenina výborná ;)

Neděle se nesla tak nějak v podobném duchu. Musím říct, že jsem si tyhle "tulení" víkendy, kdy po mně nikdo nic nechce, docela oblíbila. K večeru chlapec potřeboval programovat, tak jsem se přesunula plnit svou úlohu do kolejní kuchyňky.

Dušená kuřecí stehna na kokosovém mléce se špenátem


Suroviny:

2 kuřecí stehna
1 šalotka
200 ml kokosového mléka
200 g špenátu či mangoldu
1-2 stonky citrónové trávy
kousek zázvoru
olivový olej
sůl
čerstvý koriandr

Postup:

1. Na olivovém oleji opékáme na jemno nasekanou šalotku (případně jarní cibulku) do měkka, poté přidáme osolené kousky kuřete a spolu s plátky zázvoru a podélně nakrájenou citrónovou trávou krátce orestujeme, dokud se nám maso nezatáhne. Pokud máte rádi ostřejší pokrmy, přidejte i chilli papričku. 
2. Mezitím si připravte špenát - čerstvý jsem bohužel nesehnala, tak jsem použila kvalitnější mražený. Na olivovém oleji jsem osmahla česnek, přidala zmražené kostky špenátu, lehce podlila vodou a čekala, než se všechna vsákne a špenát nezíská požadovanou konzistenci.
3. Jakmile se vám maso z obou stran osmahne, přidáme kokosové mléko, zakryjeme pokličkou a necháme dusit. Jak už jsem předtím naznačila, neměla jsem k dispozici zrovna vhodnou pánev, takže jsem celou směs pěkně přendala do zapékací mísy a vložila do předehřáté trouby. 
4. Jakmile je maso téměř hotové, přidejte špenát a lehce promíchejte.
5. Servírujte buď s rýží, bulgurem či kuskusem. 

Sama jsem zvolila kuskus a kokosového mléka i špenátu jsem měla dvojnásobné množství, takže mi pak trochu zbylo i na další den. Vůbec to nebylo na škodu :) Hlavně kombinaci špenátu s kokosovým mlékem a citrónovou trávou asi natrvalo zařadím do svého kuchařského repertoáru. 



Za to, jak jsem se o víkendu takto krásně snažila, jsem byla v pondělí odměněna vynikajícím lososem připraveným na bylinkách od svého milého. Tedy musela jsem k němu jako přílohu dodělat opečené brambory, ale aspoň jsme v té kuchyni byli na chvilku spolu. Další kousek byl pak k večeři s kuskusem a zbytkem špenátu, což byla též naprosto výtečná kombinace. Přiznávám, že se mi zase vůbec nechtělo pryč. Jestli mě to shánění práce po Praze bude ještě dlouho obtěžovat, asi si fakt sbalím věci a půjdu do Brna :D



A takový sumář, co jsem za ten víkend zvládla :D


✔ Být dobrým cylonem.
✔ Provětrat nové kabelky :)
✔ Naučila chlapce jíst lilek a rajčátka.
✔ Přesvědčila ho o tom, že špenát je taky naprosto geniální.
✔ Koupila mu příjemně vonící toaletku, kterou začal hnedka používat :))
✔ Vyzkoušela si dva nové recepty.


Na flákací víkend je toho docela dost :))


6 komentářů:

  1. No dle mého je na čajovně Za zrcadlem dobré jen to, že jsou tam deskovky, doporučuji navštívit v Brně Leyaly nebo nově otevřenou Argilu. Jinak BSG je super deskovka a nemůžu se jí nabažit, hlavně za pilota mě to baví nejvíc a když v půlce hry dorazí cylonská karta, tak je to o to lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeme tedy zkusit příště, ale Za Zrcadlem se mi zatím opravdu líbilo a i s čaji jsem byla spokojená :) navíc tam obsluze pořád běhá jejich malej pes, kterej je opravdu boží :D

      A na lilek nesahat! :D stejně tak na brokolice a další zeleniny, není nic lepšího :D

      Vymazat
  2. Ona existuje hra Battlestar Galactica? Sakra, jaktože o tom nevím? A jaktože jsem ji nikdy nehrála?

    Tvoje recepty i výsledné výtvory vypadají úchvatně, až se mi zvedla frekvence tvorby slin! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Existuje! Už pěknou řádku let a já okolo ní pořád na těch gameconech jenom chodila a neměla odvahu k tomu sednout :)) doporučuji sehnat partu lidí a jít ji vyzkoušet, je to zábavná hra.
      Chuťově to bylo moc dobrý, ale za ty fotky bych si upřímně plácla přes ruce :D jen se mi s tím focením po vaření nechce ztrácet moc času, aby mi to nevychladlo :D

      Vymazat
  3. Your university student that read through that will guide should achieve a couple of points: indicator your designate at stake together with prepare during the label of your e book these people learn. https://imgur.com/a/q5L6H0W https://imgur.com/a/AKTe3MR http://vdwxfs7uvl.dip.jp https://imgur.com/a/L1piAIS https://imgur.com/a/xeMYyjZ https://imgur.com/a/pcVJL4Z https://imgur.com/a/ghY1FXl

    OdpovědětVymazat