pátek 28. března 2014

Víkendový receptář

    Rozhodla jsem se, že je na čase svého chlapce ukázat rodině a při té příležitosti ho seznámit s krásami Krkonoš. Aby byl dojem z celé návštěvy ještě příjemnější, rozhodla jsem se i trochu zaexperimentovat v kuchyni a vyzkoušet si zase pár zajímavých receptů. A tady jsou! Včetně mého komentáře.



Staré známé pořekadlo "láska prochází žaludkem" se opět potvrdilo a skutečně asi neexistuje lepší způsob, jak si získat přízeň svého milovaného :) Předesílám, že v této oblasti opravdu nejsem expert a jde tedy spíše o mé hobby a vařím skutečně jen ku nějaké příležitosti, protože pro sebe samotnou mě to nijak zvlášť nebaví a nenaplňuje. Když už se tu tedy podělím s nějakými recepty, půjde převážně o velmi jednoduchá jídla.

Obrázky budou tentokrát jen ilustrační, protože jsem si tentokrát více všímala jídla než foťáku :) příště možná zdokumentuji i postup, ačkoliv žvance zrovna moc dobře fotit neumím :)

Špagety se zapečenou zeleninou


Potřebujeme:

polovinu lilku
polovinu cukety
4 stroužky česneku
1 velkou červenou cibuli
3 rajčata
sýr na posypání
olivový olej
pepř
hrubozrnnou sůl
1 chilli papričku
rozmarýn
špagety

Postup:

1. Lilek a cuketu nakrájíme na půlměsíčky, cibuli s rajčaty na osminky a vyskládáme na pekáč. Lehounce zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a ovoníme snítky rozmarýnu. Sůl jsem použila tuto a rozhodně její koupi doporučuji. Troubu rozehřejeme na cca 200° a pečeme přibližně 25 minut, nebo do té doby, než se nám na lilku objeví kůrčička a z rajčat se stane omáčka.
2. Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme špagety. Já dala přednost kvalitnějším celozrnným, které mi chutnají o dost více, ale recept bude určitě moc dobrý i s těmi obyčejnými.
3. Zatímco se nám připravuje zelenina s těstovinami, připravíme si dochucovací olej. V pánvi rozehřejme potřebné množství oleje a osmahneme na něm česnek pokrájený na tenké plátky a jednu nasekanou chilli papričku (pozor na ty domácí, bývají setsakramentsky ostré!). Na ohni necháme asi jen minutku, aby nám česnek nezhořkl!
4. Poté do pánve přesypeme špagety, zeleninu, opatrně promícháme a servírujeme na talíř. Následně posypeme sýrem (doporučuji parmazán) a případně dochutíme. 

Tak nějak může výsledný pokrm vypadat ;)


Kuře generála Tso


Potřebujeme:

půl kila kuřecího masa
1 brokolici
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rýžového vína
1 lžíci medu
1-2 lžíce česnekové chilli omáčky
půl hrnku kuřecího vývaru
3 lžíce kukuřičného škrobu
pepř
sůl
1-2 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1 lžička nasekaného zázvoru
4 jarní cibulky
sezam na posypání
jasmínovou rýži jako přílohu

Postup:

1. Kuřecí maso nakrájejte na malé nudličky, okořeňte a přidejte 2 lžíce škrobu. Jemně promíchejte. Doporučuji použít spíše stehenní řízky, maso je o poznání šťavnatější než z prsíček. 
2. V misce si připravte omáčku generála Tso - smíchejte sójovku, rýžový ocet, med, česnekovou chilli omáčku, kuřecí vývar a přidejte lžičku škrobu.
3. Brokolici nakrájejte na malé růžičky a ze stonků odřežte tužší vrstvu. Rozehřejte pánev (nejlépe wok), vlijte 1/2 hrnku vody a nechte v ní brokolici na cca 2-3 minutky podusit, dokud vám krásně nezezelená a lehce nezměkne. Pozor, ať se vám nepřevaří! Poté brokolici vyjměte a pánev pečlivě vytřete ubrouskem.
4. Pánev znovu rozehřejte, přidejte olej a začněte se smažením kuřete. Doporučuji maso vkládat postupně, aby se skutečně hezky osmahlo a vytvořila se na něm zlatohnědá krustička. Zabere to sice o trochu více času, ale vyplatí se to. Kuřeti by měly stačit cca 2 minutky. Osmahlé kousky postupně odebírejte a pokládejte na talíř mimo. 
5. Jakmile máte maso osmahnuté, ztlumte plamen a na pánev přidejte nasekaný česnek, zázvor a na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Nechce smažit asi půl minutky do změknutí. Přidejte omáčku generála Tso (před použitím protřepat a zamíchat!), prohřejte, přidejte kuře, brokolici, sezam, několikrát prohoďte a počkejte, než omáčka lehce zhoustne. Nemělo by to zabrat více jak 1-2 minuty.
6. Servírujte nejlépe s jasmínovou rýží :)




Doufám, že vás recepty alespoň trochu inspirovaly a také se je rozhodnete vyzkoušet. Snad mě elán k vaření jen tak nepřejde a budou se tu objevovat i nějaké další :) 

1 komentář: