neděle 24. února 2019

Barista roku 2019

Jakožto správní zástupci pražské kavárny jsme si nemohli nechat ujít další ročník našeho oblíbeného soutěžního festivalu Barista roku. Ten nás opět zavedl do malebného prostoru hipstersko industriální Pragovky poblíž stanice Kolbenova. Máme to sice přes celou Prahu, ale co bychom pro kávu neudělali! A jak to celé probíhalo? To zjistíte níže.



Abychom na to celé nebyli sami, vzali jsme s sebou ještě zástupce obyčejného lidu, říkejme mu třeba Martin, kterýžto je momentálně stále ještě na cestě za osvícením, ale cestu k Pravdě si ukrajuje doslova mílovými kroky. Toho krásného sobotního rána se mi dokonce povedlo přesvědčit Mrože, aby vstal v tak nekřesťanskou hodinu, aby stihl sraz v 9 u metra. Tento hrdinský čin je třeba řádně vychválit!



Jít na festival tak brzo se vskutku vyplatilo. Po vystání kratší fronty se před námi otevřel celý, téměř liduprázdný areál a měli jsme tak kupu času si vše důkladně prohlédnout a naladit se prvními šálky espressa na tu správnou vlnu. Letos byly ještě u vstupu za vratný poplatek 50,- Kč plastové kelímky z iniciativy Otoč kelímek, který se skvěle hodil třeba na natočení vodu. Protože upřímně, pít kafe z plastu je prostě ekl. Samozřejmě vítám různé nápady, jak zatočit s přebytkem odpadů, ale v tomhle ohledu fandím spíš Keep cupu ze skla.

Startujeme, na fotce i krásný plasťáky.
Součástí dvoudenní vstupenky byl kromě neomezené konzumace nápojů z přítomných pražíren i slevový poukaz na alkoholický kávový drink. Výběr se letos opět povedl a je to rozhodně příjemné zpestření. Občerstvením se také nešetřilo a letos dokonce byly k dispozici i větší prostory, takže se nemuselo chodit k food trucku ven a celá jídelní část se tak vhodně oddělila od zbytku. Kromě sladkostí, mexické kuchyně, drahých hot dogů a stánku s fancy limonádama nás letos asi nejvíc zaujalo Avocado street bistro. Prodávat chleba namatlanej hummusem a avokádem za 140,- to chce prostě odvahu! Martin se dokonce šel i zeptat, jestli je ten chleba aspoň bezlepkovej. No, nebyl. Neuvěřitelný! Na druhou stranu jsme ani nikoho neviděli to jíst. My si místo toho dali kousky pizzy a byli náramně spokojení.




Dalším podobným bizárem byl pak stánek se skleněnými motýlky. Jsem docela ráda, že se mezi hipstery rozmáhá nějaká ta oděvní kultůra, ale některé její moderní výdobytky mi skutečně nejdou na rozum. Ať už jde o motýlky korkové, dřevěné, nebo tuhle zrůdnost. Doufám, že to budou nosit především experti z TV Barrandov na holý krk k tričku, tam by se to fakt hodilo!
Kde jsem ale už neodolala, byl stánek s merchem. Sice jsem měla v úmyslu mé pečlivě naspořené korunky rozházet spíše za zrnka kávy, případně nějaké ty nové nástroje na přípravu, ale náušnicím s V60 na váze se prostě nedalo odolat. Nic typičtějšího pro mě už asi nenajdete. I když...!



To jsem takhle procházela kolem jednoho stánku s filtrovanou kávou a všimla si, že jedna z baristek měla naprosto dokonalé tričko s kočkou a aeropressem. Po celkem dlouhém přemlouvání a sbírání odvahy jsem za ní nakonec našla a zeptala se, odkud ho má. Nasměrovala mě na jeden velmi příjemný eshop, ze kterého k nám teď míří objednávka za 100EUR, protože pak je prostě to poštovný zadarmo žejo :D ale budu si pak moct konečně dělat kafe i v práci, s touhle hezkou hračkou.

Skvělá limča se zátiším z použitých hrnků.

Celkově byla atmosféra na akcí více než příjemná, na rozdíl od loňského Prague Coffee Festivalu, který je teď už zjevně strašně mainstream, se tu nikde netvořily nekonečné fronty a ani se člověk nemusel vyhýbat divným hipsterům s obrovskýma batohama a yogamatkama. Hustota Fjällrävenu na metr čtvereční byla lidská a přijatelná. Sice se ani tomuto místu nevyhnul roh na pití kávy, ale to byla vskutku jen maličkost.
Jak by řekla Amálka: "Fuj!"
Jeden z fancy drinků.

Občas jsme i nakoukli k velkému pódiu, kde probíhala samotná soutěž, která ovšem místy připomínala spíše slet chemiků. Čekám, kdy se tam poprvé objeví nefalšovaná destilační soustava. V neděli jsme dokonce měli možnost ochutnat jedno ze soutěžních espress a bohužel musím konstatovat, že jsme se stále nezbavily toho nepříjemného nešvaru, že kafe musí být kyselé tak, aby se vám z něj protočily i prsty na noze. Já mám skutečně velmi ráda ovocité tóny v kávě, ale některé exempláře jsou fakt bez mléka nepitelné a přijde mi to strašná škoda. Nejvíc mě pak dožralo, když jsem si zašla k jedné pražírně (bohužel už nevím, která to byla), ještě se zeptala, jestli ta káva není moc kyselá, abych to espresso skutečně zvládla, oni se dušovali, že nikoliv a stejně to vypadalo, že do toho snad někdo nalil ocet.

Klání mladých chemiků!

Dortík jako umělecké dílo. Stejně dobře i chutnal.

Fakt doufám, že tenhle trend už brzy přejde, protože se skutečně nechci stále ládovat hektolitry mléka, abych si mohla užít dobrou kávu.  Když si vzpomenu na první ročník, bylo to rozhodně naprosto odlišné. Také tam bývalo více zahraničních pražíren, letos se zúčastnily pouze tři - Cogito, Fjord a 19 beans. Za Fjord jsem byla skutečně vděčná, jejich Burundi na filtru byla tak dokonalá, že jsem hnedka běžela pro balíček a druhý den jsme si právě od nich dali první ranní kávu a byl to nejlepší nápoj celého festivalu. Ještě k tomu si s náma obsluha hezky popovídala a vůbec byli neskutečně milí, až budeme zase v Berlíně, tak k nim určo zajdeme.


Umělecká fotka kafe :D

Jelikož jsme v sobotu odpoledne mířili ještě na prohlídku prázdných vil na Barrandově, sklidili jsme se už někdy krátce po obědě, ale i tak jsme si myslím užili vše, co bylo třeba. Z organizačního hlediska tomu asi nemohu nic vytknout, uvítala bych jen více hostů a možná uvedení pražíren a časů, kdy mají na stánku filtr a espresso už přímo v brožurce ke vstupence. V neděli jsme tam zašli na skok už jenom s Mrožem, abychom se podívali aspoň na nějaká ta vystoupení a zdálo se, že klání těch nejlepších sem přišlo zhlédnout mnohem více lidí. Pro asociální tvory lze tedy doporučit spíše první den :) Rozhodně to ale i letos stálo za to a příští rok se chci ukázat zas. Kávě zdar!

Jeden šťastný a vyfešákovaný mrož :)

PS - Titul baristy roku si letos opět odnesl Zdeněk Hýbl, tak mazejte do One sip coffee! Více o umístění letošních soutěžících (včetně brewers cupu) naleznete třeba zde. Také se tu můžete dočít, jak vypadal vítězný signature drink.

Žádné komentáře:

Okomentovat