pondělí 4. června 2012

Berserk Golden Age Arc I: Egg of the Supreme Ruler - první dojmy

    Čirou náhodou jsem se dnes dozvěděla, že už se na internetech povalují DVD ripy nového Berserka a nebyla bych to já, abych si neřekla: "To sakra musim mít!" :) titulky samozřejmě ještě k dispozici nejsou, tak jsem si řekla, že si to zatím jen proklikám a podívám se, jak se s tím Studio 4°C popralo. A nakonec mi ani nevadilo, že jsem tomu nerozuměla (téměř) ani slovo a zkoukla to celé. A zde jsou mé první dojmy.



     Ještě by se pro začátek hodilo menší upozorněni: miluju Berserka!!! Takže to, co se tu objeví dále, bude silně pozitivně zaujaté. Jistě bych se od toho zvládla oprostit, ale proč? Berserk je zatím mé nejoblíbenější anime a ani za těch x let usilovného otakismu se mi nepodařilo najít lepčejší fantazárnu. Nebudu rozebírat mangu, ta je bohužel dost rozvleklá a stále jsem se nedostala přes první chaptery, ačkoliv mám prvních cca 10 booků v naší "rodinné" knihovničce. Vše se tedy bude točit jen okolo animovaného zpracovaní. Jo a jako vyzvánění mám už tak 4 roky geniální Forces (což je samozřejmě důvod, proč nechci zvedat telefony ;))
Ale už k věci. Na film jsem se těšila jak malý děcko, zvlášť, když to dostalo do pracek Studio 
4°C, které stojí za takovýma peckama jako je např. Tekkon KinkreetDMC nebo Spriggan. Takže jsem pochopitelně už od začátku očekávala hodně. I první trailery vypadaly luxusně. Jediné, čeho jsem se opravdu obávala, bylo použití 3DCGčka. 

    A výsledek? Rozdělit sérii do tří filmů je určitě sakra tuhý oříšek. Ani původní seriál se nerozjížděl zrovna pomalu a byl až po okraj naplněn skvělou akcí. A tak je tomu samozřejmě i tady. Už jen začátek - naprosto epická bitva, kdy se poprvé můžeme podívat na zoubek našim hrdinům. V tu chvíli mé srdce poprvé zaplesalo radostí. Krátce poté, co si Guts připíše na konto svůj první kill (Bazuso), se na scéně objeví i můj milovaný (a zároveň nenáviděný) Griffith a zbytek bandy. Dál už není nač čekat a skrze další (povětšinou) akční sekvence postupně poznáváme povahu, cíle a sny jednotlivých protagonistů. Tento aspekt považuji asi za nejsilnější část filmu (ačkoliv jsem tedy rozuměla jen zčásti, dost si toho pamatuji z předchozí série :)) - vztah mezi ústřední trojicí Guts - Griffith - Casca je zobrazen opravdu věrně. Z Griffithova typického pohledu diváka opět správně mrazí - kdo se bál, že bude působit příliš "přitepleně", šeredně se zmýlil.
První část se stihne prolétnout začátky Guttse u Kumpanie Jestřába (alespoň tuším, že tak to bylo u nás překládáno), setkání se Zoddem, jejich boje pod vlajkou Midlandu a Griffithovo působení na dvoře. Které se příliš nezamlouvá jednomu z hrabat (mimoto je královým bratrem a následníkem trůnu), což vyústí v hromadu zajímavých situací (a tragédií). Abych zas až tak nespoilovala, končí první část (mým oblíbeným) masakrem a následným "romantickým" rozhovorem u fontánky (fanouškové už jistě tuší). Opravdu rychlovka, ale setsakramenstky dobře zvládnutá.
Tak to bychom měli klady. Ačkoliv jsem opravdu fanboy, jsou tu věci, které Berserkovi dost zbytečně ubírají na kráse; ano, řeč bude o animaci. Autoři chtěli být asi až příliš věrní původní sérii, kde též podle mnohých patřila k těm slabším článkům. Opravdu nechápu, proč bylo nutné do filmu cpát otravné 3DCG. Nedá se říci, že by bylo vyloženě špatné, ale prostě trhá za oči - nebo alespoň mě. Za celých 80 minut jsem si na něj prostě nezvykla, přitom 2D scény, především přibližovací s detailním prokreslením hlavních protagonistů byly neuvěřitelnou pastvou pro oči! Ani nechci vědět, kolik prostředků bylo na tu zprasenost vynaloženo. Taktéž mě trochu mrzí, že se OSTčka opět neujal geniální Susumu Hirasawa, ovšem Shiro Sagisu odvedl taky úžasnou práci.
Sečteno a podrtženo:

Už se nemohu dočkat dalšího dílu (a překladu, abych pochytila všechno). Měla jsem z tohoto zpracování dost velké obavy, protože je skutečně o moji asi největší srdeční záležitost v oblasti fantasy anime, ale první díl je dokázal téměř všechny zahnat. Nebýt otravného 3DCGčka, obětuji koťátko!

A na závěr screenshot pro představu, jak to asi vypadá ;)

1 komentář: