čtvrtek 17. května 2012

Novinky v anime - jaro 2012 (1. část)

Jednou za čas si vždycky usmyslím, že by možná nebyl úplně špatný nápad podívat se opět na nějaké to anime. Jistě, mám na disku ještě několik starších sérií čekajících na zhlédnutí, ale proč nezkusit něco nového? Rozhodla jsem se stáhnout si první díly na první pohled možná i zajímavých titulů. No a jak to celé dopadlo, se dozvíte níže :)



Začneme zlehka; děj této velmi naivní fantazárny se točí okolo Ricka Elwooda - mladíka, který (jak jinak) ztratil své rodiče a místo toho, aby se vydal na cestu pomsty, pověsil svůj meč na hřebík a začal péct chleba. Vést pekárnu ale samozřejmě není jen tak, Rick se musí potýkat s vážnými problémy, jako je například nedostatek ingrediencí! O jeho chleba je totiž samozřejmě ve vesnici obrovský zájem - nespíš do něj zapéká nějaké drogy (škoda, že v seriálu neřekli jaké), co v zákaznících způsobují šílené návaly euforie. Na to všechno pochopitelně není sám; pomáhají mu tři ultracute bishinky, z jejichž roztomilosti a dobráctví se nejednomu divákovi zvedá kufr. 
Aby byl ukázán i nějaký "protiklad" našemu dobračiskovi, máme tu v lese nerudné elfáky, na které v jedné ze svých výprav nachází. Užuž jsem se těšila na nějakou pěknou akci, když z jednoho křoviska vyskočila elfice...a promluvila mužským hlasem O_o (jsem idiot, ženská v anime prostě nemůže mít dlouhé šaty a ještě k tomu plášť, jak se záhy ukázalo...) bohužel elfáci nejsou krvelačné bestie a jejich peti zbožňují Rickův chleba, takže se člověk žádného pěkného závěru prvního dílu nedočkal. Škoda. Anime, ve kterém si přeji zmasakrovat všechny hrdiny, asi nebude úplně to pravé.



Poté, co mi začalo být nevolno z předchozí fantazárny, byl čas na nějakou tu gore akcičku. Už nějaký ten pátek jsem se těšila právě na vydání Zetmana, u kterého jsem doufala, že alespoň trochu uspokojí mé choutky po porci bezdůvodného a přitom zábavného násilí. No, bohužel se tak nestalo. Přitom to ze začátku vůbec nevypadalo špatně; pár zbohatlických mrzáků si usmyslelo, že by byla supr zábava, postavit si arénu, ve které proti sobě budou poštvávat zmutovaná monstra. To se samozřejmě vymkne kontrole a jednoho dne se tito mazlíčci rozhodnou, že by rádi ochutnali i lidské masíčko. Sledujeme tedy krásný (a dosti nelogický) masakr celého komplexu a následný útěk těchto monster. Jedno z jejich mláďat bylo ale "zachráněno" a vychováváno jako "normální" člověk (ano, ty bestie na sebe berou lidskou podobu). Jeho úkolem je teď "postarat" se o ostatní. A tak sledujeme osud desetiletého fracka Jina, co si myslí, že je ochráncem dobra a spravedlnosti a neumí ani do pěti napočítat. Aby byl správně motivován, odkráglujou mu dědu a do péče si ho vezme prostitutka...
Což o to, námět to rozhodně není špatný. Sice jsme to tu už viděli mnohokrát, ale osobně konflikty postavené na svárech mezi lidstvím a bestialitou mohu. Pár myšlenek v prvním dílu i zazní, jenže ten zbytek... Když už se člověk alespoň dočkal nějaké té akce a vytoužených gore scének, jsou naprosto odfláknuté. O logických dírách v ději ani nemluvě. Zůstává už jen skvělá kresba (která mě fakt potěšila) a jistá dávka atmosféry. Bohužel i to je málo. 


A dostáváme se k první úchylnosti; už ani nevím, co mě donutilo si stáhnout anime pro malá děcka a ještě mu obětovat celých 25 minut času. (Tedy v tom druhém vlastně kecám, potřebovala jsem s mužem nějaký background k obědu :)) A výsledek? Trochu předběhnu a rovnou prozradím, že se jednalo asi o největší překvapení z celé série stažených animeček. Sledovat osudy malé líné pandy, která je matkou nucena (pod hrozbou vysávání kožichu) najít si práci, je neuvěřitelně zábavné a strašně úchylné. Divákovi vůbec nevadí, že zvířata v tomto anime běžně vykonávají po boku lidí všelijaké činnosti (dokonce vedou kavárnu) a zároveň se jim vystavují v zoo. Nějak to prostě funguje, stupidně, ale roztomile. A ne tak, že by to člověka mohlo zvlášť vytáčet. Učit se japonsky, asi ocením i "opakování slovíček" lehce zábavnou formou a být čtyřleté dítě, asi i vážně věřím tomu, že se zvířátkům v zoo děsně líbí (což se asi seriál taky snaží trochu namluvit). K jídlu rozhodně ideální, pokud přežijete jistou dávku infantility a úchylnosti.


Snad v každé japonské střední se tradují všelijaké duchařské historky. V Seikyou si dokonce založí klub, který má podobné paranormální aktivity vyšetřovat. S jeho členy a především "vedoucí" se postupně seznámíme. Máme tu krásného blonďatého bishíka, který dokáže (jako jediný) interagovat s duchy, naivní hlupku, co je do něj zakoukaná, jednu protivu a nakonec i samotného ducha - samozřejmě překrásnou holku, kterou pochopitelně její nešťastný stav velmi nudí a tak si nezpříjemňuje dny ničím jiným než trollingem. A ano, uháněním našeho milého blonďáka, po kterém ze všeho nejvíc chce, aby ji osahával. Opravdu úchvatné. Přitom to zpočátku nevypadalo až tak špatně, koncept trollujícího ducha mi taky nepřišel až tak hrozný, kdyby to ovšem bylo aspoň trochu vtipný a neutápělo se to v laciných ecchi prvcích, které mi tam přišly opravdu jako pěst na oko. Nehledě na to, že si ani jeden z protagonistů nedokázal získat mé sympatie. Zcela omylem jsem viděla i kus druhého dílu, jež mě dokonale přesvědčil o tom, že tohle anime fakt není pro mě.


Tentokrát jsem se nechala zlákat označením seinen a poměrně zajímavou anotací slibující hromadu slušné akce. Děj se točí okolo Koko Hekmatyar, jež je ilegální distributorkou zbraní. Čímž samozřejmě sere vlády všech zemí, a proto je nucena pobývat v přítomnosti svých bodyguardů, kteří jsou povětšinou tvořeni válečnými veterány a podobnou chamradí. Posledním rekrutem je Jonah, nejspíš další přeživší děcko Ishvalské občanské války, který ze všeho nejvíc nenávidí zbraně. Páč mu samozřejmě zmasakrovali rodinu. A právě proto se přidá ke Koko, aby se mohl pomstít "pravým viníkům". Ano, samozřejmě to dává dokonalý smysl. Děcko je samozřejmě všehoschopný hustokiller a aby to pro všechny nevyznělo zas až tak špatně, pokoušejí se autoři do seriálu nacpat i hromadu pseudomoralistických žvástů a jiných blábolů. Ačkoliv mělo jít o akčňárnu (no akce tam teda je), neuvěřitelně mě to uspávalo. A vraždící smradi podávání tímto způsobem? Děkuji, nechci.



Žádné komentáře:

Okomentovat