úterý 29. května 2012

MBTI - test osobnosti

    Jak už jsem tu jednou psala, opravdu zbožňuju všelijaké testy osobnosti. Ať už jde vyloženě o nesmysly, kterými si ubírám zbytky svého volného času, nebo o něco serióznější typologie. O jedné z nich tu teď bude řeč.
Rok se s rokem sešel a já si řekla, že by bylo dobré si zopáknout můj oblíbený MBTI test, abych zjistila, jakým směrem se ubírám. Samozřejmě to dokáži vydedukovat i bez nějakých online dotazníků, ale tímto mohu alespoň dodat svým slovům váhu a dokázat, že v těchto oblastech je dobré mi věřit! (Poslední věta patří především jednomu konkrétnímu čtenáři mého blogu, který už bude vědět :))



Myers/Briggs Type Indicator (MBTI) je test navržený pro identifikaci osobnosti a přímo navazuje na Jungovu typologii (obsahující celkem 8 typů osobností), kterou rozšiřuje o další proměnné perceiving - judging. Tím se dostáváme celkem k 16 typům, jež se dají nadále všemožně rozdělovat.
Známá je například Keirseyho verze, jež typy dále dělí na 4 temperamenty - strážce, hráče, racionály a idealisty.
Samotné začlenění do jedné ze skupin probíhá na zakládě toho, jak:
  • směřujeme naši energii (E - ven, I- dovnitř)
  • získáváme informace (N - skrze intuici, S - smyslové vnímání)
  • se rozhodujeme (F - na základě našich pocitů, T - myšlením)
  • vypadá náš životní styl (P - flexibilní, improvizační; J - strukturovaný, spořádaný)

Více se o samotné teorii a popiscích jednotlivých typů dočtete např. zde:
stainerconsulting.cz
mujtyp.cz
O grafologii

A teď už k jádru věci; jak už jsem prve zmínila, vyzkoušela jsem si po cca 2 letech znovu odpovědět na těch 76 klíčových otázek na mypersonality.info, kde jsem si pro jistotu založila nový účet, abych mohla snáz porovnat změnu, jaká se za ta léta odehrála. A že není zrovna malá :)
Místo toho, abych postupně získávala v životě rovnováhu, se neustále vyhraňuju a dělám ze sebe stále většího asociála. Postupně si opravdu dost všímám toho, jak introvertním a ukazuje se, že je to pro mě snad i správná volba. K čertu s nějakou rovnováhou :) MBTI především neříká, jací jste, ale k čemu spíš tíhnete a co je pro vás přirozenější. Člověk by se pak měl pochopitelně snažit nějakým způsobem rozvíjet i tu druhou část své osobnosti, čímž by se misky vah vyrovnaly, ale mnohdy to vyžaduje velké úsilí a jistou dávku trpělivosti. Čas od času nahlédnu za "druhou stranu" barikády, abych se přesvědčila, že v mém hnízděčku je mi nejlépe.

Především z toho mám takový ten úžasný pocit, že jsem se prostě "našla" a získala tím omluvu pro všechny špatnosti, které jsem vykonala a nadále hodlám páchat. No někdo tak přirozeně tíhnoucí k "Pčku" přeci nemůže mít život organizovaný a zanesený do nějakého harmonogramu, pomocí kterého si bude plánovat následující kroky. Pořádek je prostě pro amatéry, zvlášť ten v pokoji, ve kterém bydlím. Můj odkladní šatokout je přesně navržen pro mé potřeby, kdy jednoduše jedním (více či méně) elegantním pohybem vychmátnu hadry, které se přesně hodí pro danou situaci. To, co se může zdát jako jen další rozbordelení je ve skutečnosti jen další optimalizace tohoto zcela originálního a mnou navrženého systému.

My myslící introverti navíc velmi tíhnem k sakrasmu a dalším podobně příjemným prostředkům, jak ostatním s úsměvem sdělit, jak moc je máme rádi. Samozřejmě jsem si vědoma, že je v této oblasti neustále co zlepšovat a budu na tom nadále tvrdě pracovat. Ráda bych ve svém životě alespoň něco dotáhla k dokonalosti a povýšila to na umění. Bohužel jsem toho do vínku příliš nedostala, tak se musím zuby nehty držet i takové maličkosti :) 

Něco mi říká (nejspíš to bude intuice), že už jsem toho opět o sobě napsala přespříliš a je na čase věnovat se nějakým serióznějším věcem (čti pokračovat v psaní zápisu z hraní). K celé téhle šarádě mě vlastně vyprovokoval link na další zkrácenou verzi MBTI testu, která ale překvapivě celkem funguje. Vyzkoušet si ji můžete zde. Obsahuje jen 25 otázek. (Mně vyšlo INTP: 73%, ISTP: 8%, INFP: 5%, INTJ: 5%, ENTP: 4%)
Pokud se někomu nechce luštit otázky v angličtině, celkem slušnou alternativu nabízí http://spt.skeletus.com/. Bohužel jde také jen o zkrácenou variantu čítající jen 58 otázek.

A ještě jedna perlička na závěr, pokud vás typologie MBTI opravdu zajímá, především pak INTP typ, či máte ve svém okolí nějakou další takto zařazenou ženu, doporučuji k přečtení tento kratičký výzkum týkající se právě INTP žen ukazující, proč jsme právě my tak nesnesitelné :))
 Za jakékoliv další postřehy, námitky a případné milé zprávy určené mé osobě budu vděčná :)

4 komentáře:

  1. Tímhle tempem budeš mít to Ičko za pár let na sto procentech :)) A skoro škoda, že ten sarkasmus taky nejde nějak měřit, viď? Ale pěkný popis MBTI, jednoduše a na pár řádkách ho tu přibližuješ i lidem, kteří se s ním zatím ještě nesetkali. Teď už chybí jen ten slovníček tvých úžasných novotvarů, na ten se já osobně hodně těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No věřím, že i na měření míry sarkasmu by se dal vytvořit nějaký test (pokud už náhodou není:)). Můžeš se toho třeba i ujmout. Stejně tak soupisu slovníku novotvarů, já si je používám, jak mi zrovna spadnou pod ruce, vyždímat je ze sebe nějak najednou asi tak snadno nepůjde:)
      A myslim, že to Ičko mi fakt asi za chvilku stoupne, sotva jsem si odpočala, zas mi další zlý a nevděčný člověk vzal hromadu energie!

      Vymazat
  2. Podle té změny to vypadá, že se víc vyhraňuješ, což je v první polovině života (pokud v ní jsi) vlastně v pořádku, protože si víc osaháváš, v čem jsi silná. Dolaďování a setkávání se s méně diferencovanými funkcemi (a tedy směřování k celistvosti) by mělo přijít až po té (tak by to asi viděl Jung). :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zrovna dnes jsem si znovu test udělala a bohužel jsou výsledky stále vyhraněnější, ačkoliv je mi jasné, že bych spíš měla směřovat ke středu. Paradoxně jsem v takové fázi byla před lety, ale to spíš tím, že jsem k ní byla násilně tlačena. Což asi částečně vyvolalo pak tu prudší změnu. Naštěstí mi ani nečiní potíž využívat těch "potlačovaných" částí mé osobnosti, test ale vyplňuji tak, jak bych u sebe vnímala opravdu ideální stav a v jakém prostředí se cítím nejlépe. Že jsem např. introvert na mě většina lidí na první pohled ani nepozná :)
      Jinak opravdu děkuji za reakci a zároveň jsem vděčná za Vaše stránky, kde jsem nalezla opravdu celou řadu velmi zajímavých článků a inspirace!

      Vymazat