středa 4. září 2024

Indické mrože v Madurai

Zápis z Madurai prichádza s hodne veľkým meškaním - vlastne ho píšem už takmer posledný deň v Mumbai. Ono toho totiž zas tak moc pekného napísať o Madurai podľa mňa nejde...

Niežeby bolo tak zlé mesto - Madurai je mesto chrámov a jedno z najstaršie kontinuálne obývaných miest, navyše patrí k top mestám v Tamil Nadu čo do rozlohy a počtu ľudí. Problémom tejto návštevy sa nám ale stal hotel ktorý sme vybrali. Vznešene znejúci Royal Court bol cenovo dokonca vyššie než predchádzajúci Tirunelveli, kvalitou sa však bezpečne radí k tomu úplne najhoršiemu za celú dobu našej návštevy.

Sri Meenakshi - Sundareswarar Temple

Hotel bol jednoducho starý - viem si predstaviť, že keď ho postavili bol super a v móde, trúfam si ale tvrdiť, že to boli nejaké devedesiatky či max rané 2000s. Tomu i odpovedala výzdoba - všade prastaré koberce čo vypadali že bez plesne prežívajú len vďaka tonám chémie čo na to každodenne striekajú (ktorá mmch docela zapáchala), výťah s látkovými poťahmi na stenách kde hrala podivná hudba, zástrčky staršie než existuje moja rodná krajina, fén ktorý by bez prdele mohol hrať v nejakej reklame na americké 60s...

Náš úžasný hotel, povšimněte si masážního křesla v levém horním rohu :D

To všetko by som ale nejak prekusol - ostatne, ešte pred pár rokmi sme tu v Indii bývali v podstatne horších miestach. Avšak hotel mal i inú, super vlastnosť - nonstop znejúci dunivý tón generátorov umiestnených v najvyššom poschodí. Stačila nám chvíľa na izbe a šiel som žiadať o jej výmenu - ten hluk bol fakt na nevydržanie. Posunuli nás teda o poschodie nižšie, čo už bolo znesiteľnejšie ale i tak mi iphone neustále ukazoval stabilných 60+ dcb, teda podľa appky "pokojná ulice." Zaspávať pri ekvivalente basového koncertu fakt nedoporučujem, ide ale žiaľ o vec ktorú sme dopredu z recenzií nezistili - čo ma reálne prekvapuje, indovia zvyknú dávať 1 hviezdičku pretože toaleťák im doniesli s meškaním 5 minút, tady ale o hluku ani slovo.

Thirumalai Nayakar Palace

Nech ale len nerantím o hotelu, v krátkosti o meste - chrámy sú epické a nádherné, čnejú sa do ohromnej výšky, sú prekrásne zdobené a maľované. Nešli sme ale nakoniec dovnútra - chrám bol mimo ceremónie uzavretý a ani jeden z nás nie je úplne fanda návštev aktívne využívaných náboženských stavieb cudzej viery. Teda aspoň ja sa u toho cítim trošku divne - taky by som asi trošku zazeral, keby uprostred omše po kostole chodil indický turista a zvedavo všetko obzeral.

Samanar Hills - tady jsme měli procházet jeskyně, ale bylo to zavřené :(

Okrem chrámov ale Madurai samotný zas tak hitparáda nie je a preto pridám len ďalší hejt - ľudia sú tu trošku kurvy a snáď tu miestnych taxikárov pes pochčije. Za komplet celú dobu dovolenej sme nemali jedinú vyložene zlú skúsenosť so šoférmi (max trošku drahšie služby ale čož) ale tady nás nasrali hneď dvaja - jeden, po tom čo sme x krát odmietli jeho skvelý balíček služieb na celý deň, nás vysadil inde než sme chceli, ten druhý pre zmenu po dovoze na hotel tvrdil, že cena je dvojnásobná pretože tá zjednaná platí za každého zvlášť. Tu ešte dodám, že si ten zmrd od nás pretým vyprosil mincu z našej krajiny (dostal euro, české sme nemali po ruke). Našťastie nám pribehol na pomoc pikolík z hotelu a z požadovaných 300x2 nám to zjednal na 400. Euro som si ale od neho vypýtal v ukážke úplnej malichernosti naspäť, takovému zmrdovi to nedoprajem.

Typická scéna z ulic na jihu Indie, místo krav tu o dost častěji potkáte ve městě stáda koz :)

Okolie je už o niečo zaujímavejšie - navštívili sme slávny Rameshwaram, teda most ktorý tu Ráma a jeho opičí kamaráti (to sú mmch taky zmrdi čo hryžú turistov, bacha na nich) postavili aby prešli na Sri Lanku bojovať s démoním kráľom. Samozrejme, stavali to opice (a indické k tomu) takže most už neexistuje a miestno neho sa tiahne len úzky kus zeme ktorý končí dobrých pár desiatok kilometrov pred Lankou. Navyše to tu nie tak dávno zmietla malá tsunami (možno preto sme tu nevideli opice, dobre im tak) čo ale miestny využili k tomu, že ukazujú ruiny ako atrakciu. 

Zbytky kostela v Dhanushkodi

Celé miesto je hrozne fajn - je to tu super živé, všade stánky s ovocím, kopa ľudí sa mácha vo vode alebo si robí selfíčka, úplne plážová atmoška, nechápem prečo niečo také nebolo v Kanjakumari. Okrem samotného "mostu" (kde mmch taky pred rokmi bola fakt len pláž a teraz tu stojí široká cesta a obrovský kruháč...) sme navštívili i jeden z chrámov kde nás veľmi krátko previedol guide (a kde sme nešli do miest kde aktívne prebiehali ceremonie, už len preto že za to chceli hrozne šialené prachy). To nám dalo i ďalšiu jemne nepríjemnú situáciu - po opustení chrámu sme stáli na ulici, bosí pretože boty ostali v aute. Ale auto tam nebolo - a ani nikde v okolí. A samozrejme číslo na šoféra sme nemali. Než sme ale stihli otravovať hotel ať nám to zistí, našiel nás onen guide a šoféra, ktorého asi poznal, kontaktoval - takže všetko dobre dopadlo.

Vnitřek chrámu

Celá táto, vlastne pomerne krátka návšteva, zabrala neúmerne mnoho času - Rameshwaram je od Madurai dobré 3 a pol hodiny, na hotel sme tak došli prakticky mŕtvy. A rozhodli sa, že nasledujúci deň už žiadne výlety nechceme - miesto toho moja drahá polovička našla najlepší mall Madurai v ktorom, podľa recenzií, môže človek stráviť celý deň. Natešene sme sa tam teda vypravili a...zistili, že je to klasický Indický mall z minulého storočia kde prežíva posledných pár chcíplych obchodov a celý deň tu strávi fakt len človek čo tu musí byť alebo ho za to niekto platí - tj. napr. štandardná armáda sekuriťákov u vchodu. Všehovšudy nám návšteva zabrala pod 30m a to preto, že sme z toho asi 15 sedeli vo food courtu (kde okrem zmrzliny a deprese nemali zjavne nič). Madurai určite doporučujem vidieť, ale ideálne tak deň-dva. A určite berte hotel mimo chrámové centrum, sú tam všetko nahovno.

Někde tam v dáli je Šrí Lanka 

Žádné komentáře:

Okomentovat