úterý 17. září 2013

30 Day D&D Challenge: Day 6 - Favorite Deity

     Otázka oblíbené božstva je pro mě poměrně složitá. Jsem strašný bezvěrec a obvykle tohle mé postavy kopírují a když už uznávají nějakou víru, pak v toho, koho (nebo co) si sama vymyslím. Ale přesto jsem při pročítání pravidel či knížek ze světa D&D narazila na nějaké ty zajímavé "kousky".



Day 6 - Favorite Deity


Začátkem tohoto milénia napsal můj oblíbený autor Monte Cook pěkný doplněk k 3. edici s poetickým názvem - Book of Vile Darkness. Je to taková malá bible pro všechny zlouny a krom hromady tematických prestižek a návodů na to, jak se dá se zlem krásně pracovat, v sobě obsahuje i informace o božstvech zasvěcených zlu. Jo a aby toho nebylo málo, loni vyšel i další celovečerák se stejným názvem - Dračí doupě 3 - Kniha děsivé temnoty (miluju české překlady názvů filmů). Jen tak mimochodem jde o nejlepší díl celé série a celkově mi přišel i velmi zábavný a dobře koukatelný. Příjemné osvěžení z pohledu "druhé strany".


Abych ale příliš neodbočovala, právě zde je zmínka o Scahrossar - bohyni bolesti, která je zobrazována jako žena oděná do přiléhavého koženého oblečku, ohánějící se bičem :) Jejími kněžími jsou pak sadomasochisté. Nádhera, ne? 

Dalším takovým zajímavým bohem, který se dostal i do základního panteonu, ale nejvíce je provázán se světem Greyhawk je Vecna, zobrazován jako lich bez jednoho oka a ruky. Jeho doménou je zlo, znalosti a magie. Oblíbenou zbraní dýka. Taky docela sympaťák, nemyslíte? 

Na koho ale rozhodně nesmím zapomenout, je má oblíbená Paní bolesti bdící nad Sigilem, městem bran. Myslím, že každého hráče známé hry Planescape: Torment musela fascinovat. Bohyně, která odmítá být uctívána. Vlastně by spíš měla zaujímat hned to první místo, ale já dávám ráda to nejlepší právě na konec. Co mi například vadí na většině božstev je fakt, že jsou pomocí nich tvořeny archetypy. Jistě, souvisí to ještě s mechanismem přesvědčení, který zde nalezneme, ale ani s tím se moc neztotožňuji a proto jsem spíš vděčná za nějaký "svěží vítr" v těchto končinách. Paní bolesti je zatím stále záhadou a takovou by měla i zůstat :)



Žádné komentáře:

Okomentovat