čtvrtek 15. srpna 2024

Indické Mrože - další dobrodružství v Mumbai

Podařilo se mi tentokrát přesvědčit Mrože, aby sepsal dnešní zážitky, i když jsme měli v podstatě chill day, stihlo se toho poměrně dost. Indie člověku nenechá vydechnout, alespoň ne tady :D


Tretí deň v Indii sme zahájili cestou k vyhliadnutému krajčírovi - včerajší ruličkáro-vexlák týpek ktorý mi vnútil kalhoty mi nestačil a povedal som si, že to skúsim znovu a lepšie, s cieľom odísť z Indie s nejakým fajn oblekom. Pretože v ČR sa mi za to platiť nechce.
Stretnutie odzačiatku prebiehalo výrazne lepšie - firmu vlastní otec a syn, jednanie bolo hodne profi a priateľské, žiadne laciné triky a teatrálne predhadzovanie desiatok rozličných látiek. Hodne milé od krajčíra bolo už len že ma dnes prijal, slávia tu totiž zrovna Independence day a normálne by tak spíše užíval voľna než riešil že nejaký európan chce oblek po vzoru bývalých Britských okupantov. Stačil mu však krátky pohľad na fotku lorda Roberta z Downton Abbey aby konštatoval že to zvládne a že až sa z okruhu po Indii zase vrátime do Bombaje, bude to ready.

Ranní masala chai

Zbytok dňa sme prakticky nemali žiadny pripravený program - na juh kde sú všetky tie turist atrakcie sa nám nechcelo (stačil jeden útok opíc) a inak sme tak nejak všetko zaujímavé videli už minule. Trapne sme sa tak poflakovali v nákupáku - kde stále idú režim letisková kontrola s detektormi kovov. Ktoré samozrejme vždy pípajú a nik to nerieši, dokonca i "osobná prehliadka" vypadá tak, že okolo človeka sekuriťák máva detektorom kovov ktorý je podľa mňa natuty vypnutý, inak by si mobil a peňaženku plnú mincí v kapse snáď všimol. Stále taky platí, že každý obchod má viac zamestnancov než celé OCčko v ČR - snáď u každého rámu s oblečením či doplnkami stojí dedikovaný pracovník, každý malý butik s 20 ks oblečenia má vlastného vítača u dverí a aspoň 2 sekuriťákov.
 
Chtěla jsem si dát aspoň indobubble tea, ale teda nebylo to vůbec dobrý :D

Inak sme spíše len jazdili sem a tam hľadajúc nejaké kafe (a dva krát zlyhali). Ani plán zastaviť sa v nejakej hipster pivárni či aspoň cool baru nevyšiel - onen Independence day totiž znamená, že je zákaz predávať alkohol a takmer všetky bary, pivárne a podobné miesta majú dokonca úplne zavreté. Asi aby tie oslavy nezávislosti neboli až tak moc bujaré.

Tohle měl být nějaký espresso drink, ale nakonec to byla jen dobrá limča :D

I tak ale občasné divokosti človek uvidí - čakajúc na taxíka sme boli svedkom ako nákladiak najíždel do nejakého dvora a u toho zrazil a začal prechádzať cez nejakú staršiu babičku. Než sme, s reakčnými časmi polochcíplych lenochodov, stihli začať na šoféra kričať že roluje nejakú paní tak chudák bola už úplne pod auťákom a zjavne sa o niečo zachytila. Keď však trošku podivený ind na naše výzvy zastavil a nechápal prečo naňho kričíme, zbehol sa na miesto dav ľudí a situáciu postupne vyriešili - paní spod auta dostali, videli sme ju, síce kulhajúc ale živú, odchádzať.

Bombajské kočky, nejhezčí na světě!

Moc času nám pak nezabrala ani super romantická prechádzka po pláži kde potulné psy striedajú kopy odpadkov a splašky z neďalekých slumov, zachránila nás tak nakoniec hipster pražiareň kávy ktorú sme navštivili už i minulú návštevu mesta. Ani za tie roky sa nezmenili a kafe maj stále dobré - mimochodom trend ktorý sa tu pomerne uchytil, servírovať dobré kafe. V Prahe sa mi často stáva, že i hodne dobrá reštika či bar sklame keď príde na kafe a miesto niečoho dobrého a piteľného dostanem prepraženú italskú divnosť. Tu to ale neplatí a piteľné veci sú k dostaniu na čoraz viac miestach.
Návšteva tak bola príjemná, dokonca nás na moment oslovil prísediaci Ind ktorý si asi chcel hrozne moc pokecať o Fintechu. Po tom čo však zistil, že ani jeden z nás nepozná meno nejého finančného guru čo asi zrovna letí, záujem pomerne rýchlo stratil - stihol nám však aspoň nechať vizitku.

Versova beach

Deň sme následne prakticky zakončili vo Versova Social, hodne modernom podniku kde sa stretáva indická mládež a ktorý (na rozdiel od hodne preflákleho Leopoldu) má fakt fajn atmošku hip bombaje. I objednávanie a platba tu bola hodne future - všetko cez appku, čoraz menej cash.
Čo je vlastne obecne vec ktorá tu asi začala hodne frčať - bezkontaktné platby, naprosto všade a u všetkého. Podivný stánok na ulici kde týpek predáva opečenú kukuricu za v prepočte tak 5kč? Cashless appka a QR kódy ako samozrejmosť. Aj tuktuky ktoré sme i minule chválili že jedou na taxameter a netreba sa tak hádať povýšili ešte o level vyššie a skoro každý šofér má na volante gumičkou pripevnený mobil s Uber appkou.

Versova Social

Všehovšudy hodne pomalý deň s minimom programu - čo ale neva, chystá nás balenie a príprava na zajtrajšie skoré ranné vstávanie a všetky tie marnosti na letisku čo budeme musieť zas absolvovať.


Tenhle tuk tuk si fotili všichni řidiči, včetně našeho, tak jsem musela taky!




Žádné komentáře:

Okomentovat