neděle 15. září 2013

30 Day D&D Challenge: Day 4 - Favorite Gameworld

    S otázkou nejoblíbenějšího světa to bude trochu složitější. Kdybych měla brát v potaz jen známé světy, ve kterých jsem se svými postavami skutečně nějaké to dobrodružství prožila, moc by jich na výběr nebylo. Se všemi skupinkami, co jsem hrála, jsme mívali ve zvyku si vytvořit nějaké vlastní buď naprosto odtržené od cokoliv existujícího, nebo zastrčené do nějakého koutu sfér. Asi tu tedy zmíním i ty, o kterých jsem jen četla či prošla v pc hrách.



Day 4 - Favorite Gameworld


Začnu tedy světem, který jsem si mohla projít hnedle několikrát a celkově jej zařazuji asi na pomyslné první místo. Myslím, že není žádným překvapením, že se jedná o Planescape - místo nesčetných možností s naprosto ojedinělou atmosférou a krom Forgotten Realms také jeden z prvních, jaký jsem měla možnost blíže poznat. Jak v PC hře, tak v naší první kampani jsme krom samotného Sigilu navštívili i několik dalších sfér a až mě skoro mrzelo, že jsme se z tohoto prostředí posléze přesunuli opět do vlastního. Strašně ráda bych si v něm zahrála znova. Jestli někdo z vás ví o nějakém schopném vypravěči, který by měl v družince místo, tak sem s ním :)

Ale ne vždy je samozřejmě vytváření si vlastních světů špatná věc. Zvlášť, když se vám to povede celé dotáhnout do zdárného konce a vše funguje tak, jak má. Příkladem za všechny budiž mnou neustále opěvovaná Malazská kniha padlých - jak většina z nás už ví, původně svět vznikal pro Stevenovu dnd kampaň (poté přešli na GURPS) a ač se v podstatě jedná o naprosto klasický fantasy svět, má několik vychytávek, které jej činí unikátním - a ano, je zatraceně promyšlený. Jen čekám, než dá někdo schopný tohle všechno dohromady a já si budu moct zahrát plnohodnotnou malazkampaň. Teď si tyhle choutky uspokojuji alespoň na Andoru, kde jsem potkala člověka, co dokáže opravdu výtečně převést atmosféru knih do podoby herních příspěvků. 
Když už jsme u klasické fantasy, musím zmínit ještě několik dalších světů, které se mi zalíbily (ačkoliv obvykle díky kombinaci se zajímavým systémem šitým přímo na míru) a ráda bych si v nich zahrála - v podstatě pro ně platí to, co pro Planescape. Znáte dobré vypravěče fantazáren (nejlépe těch temnějších)? Dejte mi na ně kontakt ;)

Pro klasiky tu máme například Aventurii, svět populární německé hry Das Schwarze Auge - milovníkům počítačových RPG určitě neunikly už dva díly série Drakensang, které opravdu mohu doporučit (samozřejmě s originálním německým dabingem).
Osobně bych ale zabrousila do trochu jiných vod a podívala se na zoubek světům, které vytvořil dle mého názoru opravdu geniální game designer John Wick. Ať už se jedná o hru inspirovanou Evropou 17. století jménem 7th Sea, která je jako stvořená pro hru na motivy dobrodružných historických románů či oblíbená Legenda pěti prstenů inspirovaná převážně feudálním Japonskem. Asii já ráda a ještě víc v RPGčkách. Bohužel najít někoho, kdo to se mnou bude ochoten hrát, je dost obtížné. A sama bych si musela ještě dost rozšířit vlastní znalosti, aby to k něčemu vypadalo. Motivace a chuť tu ale stále je :)


2 komentáře:

  1. Ďakujem O:-)
    Ja ti na andore robím malaz svet, ty bys mohla vytvoriť nejaké pekné brúžo inšpirované Planescape. Keď to dohrám samozrejme...
    Korekcia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem se někdy zmiňovala o tom, jak nerada vedu brůža? :) Ale nějaká pěkná Planescape jeskyně, to zní moc dobře. Jen ta kvanta materiálů, co bych musela ještě načíst, uf uf... :)

      Vymazat