středa 11. září 2019

Mrože (zase) v Indii - Nashik, den 7.

Keďže naša včerajšia výprava do Panda leni jaskyni nedopadla úplne podľa predstáv (na nete sme zistili, že to má byť omnoho epickejšie než nám rikšák ukázal) vybrali sme sa tam dnes znova. V uliciach Nashiku vrcholia prípravy na fesťák, všade slony a ľudia sem tam i upratujú ulice - alebo aspoň bordel presunú do vedľajších uličiek kde to nie je tak vidieť a kde žijú špinavší indovia ktorím to asi neva. Cesta od hotelu celkovo nie je moc dlhá a zas tak moc vecí už v Nashiku nemáme - takže preto pokus číslo dva.



A fakt sme spravili dobre. Tentokrát sme vyrazili inou cestou (nie skrz zavretú bránku, ktorou nás zmiatol hegeš včera) a skrz stovky schodov sa vyškriabali k jaskynnému komplexu vytesanému uprostred pomerne epickej hory. Človek tých budhistov fakt docela obdivuje, že sa im to chcelo sekať do kameňa. Človek sa tam pak cíti skoro jak v nejakom dobrodružnom filme, prelieza jaskyne a nachádza v nich sochy a kóje ktoré slúžili miestnym budhistickým mníchom ako prístrešok, hlavne pošas obdobia dažďov.




Cesta okolo jaskyní nás navyše zaviedla až k výstupu na horu samotnú, na čo sme sa odhodlali a (nie práve optimálnou cestou) sa vyštverali takmer na vrchol. Od dosiahnutia ciela nás ale odradili blížiace sa blesky hromy a začínajúci dážď - a liezt na horu v daždi je fakt o držku.




Dole nás ale čakala dosť zrada - múzeum delostrelectva ktoré som chcel hrozne moc vidieť funguje typicky indicky, tj 3 hoďky a pak si dajú pauzu a otvárajú na hodinku a niečo až večer. Sklamanie sme tak šli zahnať do reštiky vychýrenej plodmy mora a jako - bolo to super. Bombajská kačka chutí ako veľmi dobrá smažená ryba a krevety, krevety boli jedny z najlepších čo som kedy mal.

Slavná Bombay duck

Ako správne západom zhýralé turistické osoby sme deň zakončili v nákupáku. Kde sa zase raz dá pozorovať klasické pravidlo najmi-koľko-indov-sa-len-dá. Dvaja strážnici u každého vchodu, týpek vo výťahu (pretože stlačiť jedno tlačítko vyžaduje dedikovanú osobu) a už klasika, každý obchod má jedného až troch ľudí u dverí ktorí jediné čo spravia je, že orazítkujú nákupný bloček. Nakúpili sme nejaké náhodné oblečenie, zašli na pizzu s jalapenos - ktoré indi neoznačujú ani jednou ikonkou papričky i keď u nás by to bola pálivosť 2-3 a hurá na izbu baliť sa.

Zpocení, ale šťastní 

Výhledy na Nashik, už se hezky sbírají mraky
Nashik je celkovo fajn mesto. Ľudí viac než v Prahe, ale je to tu také vesnické a každý, ale fakt každý tu má motorku. Ceny lepšie než v bombaji, dobre sa tu dá nažrat, v okolí je čo vidieť. Doporučujem navštíviť.

pes pes, nakonec dostal kočičí granule, hladový chudinek

Kus za ten strom jsme se vyškrábali! :D

Žádné komentáře:

Okomentovat